Дромомания

Виена: Местата на открито в заведенията остават отворени и през зимния сезон заради Ковид-19

Виена: Местата на открито в заведенията остават отворени и през зимния сезон © Schaub-Walzer / PID
Виена: Местата на открито в заведенията остават отворени и през зимния сезон © Schaub-Walzer / PID

Виена се готви за продължаващата корона криза и търси начини за подпомагане на ресторантьорския бизнес в града. За да се осигури нормалното функциониране на заведенията, местата на открито могат да останат отворени и през зимата 2022/23. Освен това се въвеждат облекчения при плащането на данъците.

Виена: Местата на открито в заведенията остават отворени и през зимния сезон © Alexandra Kromus / PID
Виена: Местата на открито в заведенията остават отворени и през зимния сезон ⁠ © Alexandra Kromus / PID

Настоящата корона вълна показва, че тази пандемия за съжаление ще ни съпътства още известно време. За да може виенският ресторантски бизнес да предложи на гостите си максимален комфорт и повече сигурност през идващите есен и зима, местата на открито в заведенията ще останат отворени и през зимния сезон.

Както и през миналите години, и тази година важи същото: всеки, който има лиценз за ползване на маси на открито през 2022 г., вече може да го удължи до 28 февруари 2023 г.

Ще продължат да важат и облекченията при плащането на такса „тротоарно право“. Това подпомага в много отношения и виенските ресторантьори.

Защото, оставяйки масите и допълнителните конструкции на открито, се спестяват средства и от демонтаж, разходи за временно складиране на мебелите, а така също и разходи за повторното им монтиране.

Виена: Местата на открито в заведенията остават отворени и през зимния сезон  © Schaub-Walzer / PID
Виена: Местата на открито в заведенията остават отворени и през зимния сезон © Schaub-Walzer / PID

През изминалия зимен сезон 2021/22 повече от половината виенски заведения за обществено хранене се възползваха от тази оферта и оставиха местата на открито отворени през есента и зимата.

Тези „летни градини“ през зимата дават възможност за разширяване на пространството в заведенията дори през студения сезон. По този начин има повече възможности за спазване на безопасно разстояние между гостите.

Виенските власти са убедени, че удължаването на тези специални мерки има смисъл и за предстоящия зимен сезон, защото помага на виенските ресторантьори и бизнеса им. Според президента на Виенската търговска камара Валтер Рук това е не само подкрепа за бизнеса, но и допълнителна оферта за виенчани и гостите на града.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *