Дромомания

Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина

Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина  © Daniel Zupanc
Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина © Daniel Zupanc

Най-старият зоопарк в света, виенският Шьонбрун, празнува тази година своя 270-и рожден ден. На площ от 17 хектара днес в зоологическата градина живеят 8000 животни от 700 различни вида.

Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина  © Daniel Zupanc
Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина © Daniel Zupanc

Празненствата по случай рождения ден започнаха през последните няколко седмици с откриването на нов кът в зоопарка, където посетителите могат да погалят всяко животно.

Новата поредица от събития „Летни вечери за животни“ дава възможност за опознаване на зоопарка и неговите обитатели по малко по-различен начин в часовете след приключване на работното му време.

Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина © Daniel Zupanc

Завършек на честванията са дните за опазване на видовете в първия уикенд на септември. В продължение на три дни след това на фокус ще бъде опазването на застрашените животински видове, а различни организации за защита на природата и видовете ще представят дейността си.

Виенската зоологическа градина е разположена в парка на двореца Шьонбрун, който от 1996 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е най-старият зоопарк в света и в основата си все още пази модерните за началото на 19-и век тенденции.

Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина  © Daniel Zupanc
Виенският зоопарк Шьонбрун празнува 270-годишнина © Daniel Zupanc

Зоопаркът Шьонбрун участва в множество международни програми за размножаване на редки животни.  Началото му е поставено през 1752 г. от император Франц I и неговата съпруга императрица Мария Терезия.

Получавайки като подарък различни екзотични животни от всички краища на света, първоначално владетелят поръчва да бъде изграден пищен павилион за закуска и обяд в градините на лятната резиденция Шьонбрун, заобиколен от 12 клетки за животни.

През годините колекцията става все по-богата, а през 1770г. менажерията е отворена за посещения. След като зоопаркът е сериозно повреден през двете световни войни, сега той е вторият най-посещаван туристически обект в страната след двореца Шьонбрун.

Външните площи се вписват хармонично в общата картина на имперския Шьонбрун. В същото време пътеките за гости и площите, обитавани от животни, се обновяват непрекъснато. Зоологическата градина посреща средно около два милиона посетители годишно, а на година се продават над 100 000 годишни абонаментни карти.

В зоопарка Шьонбрун работят над 270 служители, включително 100 гледачи на животни. Според проучване на Виенската търговска камара, зоопаркът Шьонбрун допринася годишно с около 300 милиона евро за брутния вътрешен продукт на Австрия.

Като един от основните туристически обекти в страната, той е важен фактор за местния бизнес с над 2300 работни места в цяла Австрия.

Не случайно тази година зоологическата градина Шьонбрун оглави за шести пореден път класацията на най-добрите в Европа, следвана отново от зоопарковете в Лайпциг и Цюрих.

Класацията включва общо 126 зоологически градини в 29 европейски държави и се публикува от 2008 г. веднъж на две години от британския експерт-любител Антъни Шеридън, член на Лондонското зоологическо дружество.

Животните в зоологическата градина са посланици на застрашените си събратя в дивата природа и чрез тях  нашият зоопарк е прозорец към света на животински видове на нашата планета, казва Щефан Херинг-Хагенбек, директор на зоопарка от 2020 г. 

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *