Дромомания

Императрица Сиси разхожда туристи из Шьонбрун виртуално

Императрица Сиси разхожда туристи из Шьонбрун виртуално ⁠ © FILMFINITY GmbH
Императрица Сиси разхожда туристи из Шьонбрун виртуално © FILMFINITY GmbH

Посетителите на двореца Шьонбрун във Виена вече могат да видят как е живяла управляващата династия Хабсбург и с помощта на очила виртуална реалност. Благодарение на новата VR-програма те ще се потопят в ежедневието на императрица Сиси, Франц Йозеф и Мария Терезия и ще получат усещането, сякаш наистина са сред тях.

Императрица Сиси разхожда туристи из Шьонбрун виртуално ⁠ © FILMFINITY GmbH
Императрица Сиси разхожда туристи из Шьонбрун виртуално ⁠ © FILMFINITY GmbH

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия.

Компютърно генерираните изображения, базирани на разиграни сцени, пренасят посетителите в минали времена.

Програмата за дигитално културно посредничество подсилва изживяването на оригиналните места, като с помощта на виртуална реалност ги приближава до съвременния чаовек. При написването на сценария и създаването на съдържанието на виртуалното пътуване в миналото вианската фирма Filmfinity работи в продължение на половин година в тясно сътрудничество с многобройни учени.

Специално за снимките с живи актьори са изработени 300 различни костюма.

Докато конвенционалните анимации за виртуална реалност все още се възприемат като нереалистични от човешкото око, 3D картината и виртуалните очила в двореца Шьонбрун съчетават един сюрреалистичен свят с живи хора.

Това създава уникално изживяване, което дава на зрителите усещането, че всъщност са заобиколени от реални исторически личности. За още по-голяма автентичност очилата са оборудвани със специални слушалки, което позволява пътуване през историята с всичките си сетива.

⁠ © FILMFINITY GmbH
Императрица Сиси разхожда туристи из Шьонбрун виртуално ⁠ © FILMFINITY GmbH

24-минутното виртуално преживяване в лятната резиденция на Хабсбургите е за посетители на възраст над 8 години. Предлага се на 19 различни езика всеки ден от 9 до 17 часа. 

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *