Дромомания

Чудесата и чудатостите на Атон от първо лице

Чудесата и чудатостите на Атон от първо лице
Чудесата и чудатостите на Атон от първо лице. Снимки Цветан Томчев

В Покана за пътуване на 13 октомври 2022 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Фоторепортерът Цветан Томчев за преживяванията си на Света гора. Северина Маркова за потайностите на Иран и нравите там

 Северина Маркова за потайностите на Иран и нравите там
Северина Маркова за потайностите на Иран и нравите там

В Покана за пътуване ми се иска да поемем плътно дъх и да надникнем зад дувара на духовното.  Фоторепортерът Цветан Томчев, носител на наградата за журналистика „Черноризец Храбър”, ще ни  поведе към едно свято място, където гостът не може да остане повече от четири дни, а аз няма никога да стъпя.

Просто, защото е забранено за дами. Дори женски животни не се допускат.

Чудесата и чудатостите на Атон от първо лице
Чудесата и чудатостите на Атон от първо лице. Снимки Цветан Томчев

Сигурно вече сте се досетили, че става дума за Атон. А ако се чудите защо има запрещение за слабия пол, ще обясня чрез предание:  Божията майка и Свети Йоан тръгнали за Йопа в Кипър, за да видят Свети Лазар. Изведнъж извила буря, лодката им започнала да се люлее и се разбила близо до днешния манастир Ивирон, на все още езическия по онова време Атон.

На брега Богородица щом се свестила, изпаднала във въодушевление от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина.

Изведнъж чула глас: „Нека това място да бъде твое наследство, рай и небе и избавление за онези, които търсят спасение“.

От тогава планината е посветена на Дева Мария и не се позволява присъствието на други жени освен  Божията майка. От векове българите ходят на поклонение в Света гора като на по-близък хаджилък  от Йерусалим. В този смисъл Цветан Томчев е нещо като хаджия.

Вълнуващият разказ на преподавателя в Националната гимназия по фотография и полиграфия, за Света гора продължава. Според него българският манастир на Атон е един от най-красивите – нашите предци очевидно не са жалели пари за вярата. Попитах го колко български монаси живеят там сега.

Ако сте дама и споделеното от Цветан Томчев е запалило авантюристичната жарава в сърцето ви, не пробвайте да се промъкнете на Атон, предрешени като мъж. През 1045 година, по време на управлението на византийския император Константин IX Мономах, е приет устава, който официално забранява даже на домашни животни от женски пол да пребивават на територията на Света гора.

Все пак трябва да признаем, че по време на турското робство бежанки са намирали убежище там. Указ на президента на Гърция от 1953 година предвижда от 2 до 12 месеца затвор за безразсъдни нарушителки. Запазването на забраната е едно от условията на Гърция при влизането й в Евросъюза. Периодично някои евроинституции протестират срещу това, но удрят на камък.

Формално Атон е частно владение – цялата територия на полуострова е разделена на двадесет части между разположените тук манастири.

В миналото издание на Покана за пътуване професионалният гид Северина Маркова ни разказа за екстремното си приключение 1200 км из Ирак.

Тогава тя разкри, че там е безмитна зона, няма ДДС и мнозина от съседните страни ходят да си купуват луксозни стоки и електроника с 50% по-евтини. По този начин се издържали доста хора и от Турски Кюрдистан – като препродават придобитото в Ирак.

От няколко години Северина Маркова води групи и в Иран, все държави където здравият разум би трябвало да надделее над желанието за посещение. Но при нея явно той не е водещ.

Затова пък с разказите си ни пренася там. Запитах я какво е най-важното при тези пътешествия. Очите на хората, отговори тя.

Дори екстремен пътешественик като Северина не препоръчва посещение на абсолютно всички места в Иран и Ирак, но това не значи, че продължението на звуковия й пътепис ще ни откаже съвсем.

Наистина ли цените на хотелите и на вътрешните полети в Иран са толкова ниски, че биха ни накарали да хукнем натам, въпреки размириците. Истината ще разберем от г-жа Маркова, която неколкократно е водила групи из бившите селения на митичното царство Елам.

Северина Маркова за потайностите на Иран и нравите там

Бехистунският надпис, за който тя споменава в разговора ни е клинописен текст на три езика – староперсийски, еламски и вавилонски е издълбан върху скала на територията на днешен Иран на височина 105 метра над пътя, свързващ Вавилон с Екбатана. Релефът изобразява триумфа на цар Дарий над мага Гаумата в край на 6 век Пр. Хр. Надявам се скоро повече от нас да могат да го видят лично.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *