Дромомания

Младежи от България и РС Македония зоват към единство с изложба в Народното събрание

Младежи от България и РС Македония зоват към единство с изложба в Народното събрание
Младежи от България и РС Македония зоват към единство с изложба в Народното събрание

Събитието е част от социално-информационната кампания на Фондация Българска Памет „От двете страни на границата”

Изложба, посветена на добросъседството между България и Република Северна Македония бе открита днес в Народното събрание. Експозицията носи заглавието “От двете страни на границата”  е част от новата социално-информационна кампания на Фондация Българска Памет, а автори на рисунките са деца от двете държави.

Чрез рисунките си младежите показват своя поглед към това какви би трябвало да бъдат отношенията между двете братски държави.

Младежи от България и РС Македония зоват към единство с изложба в Народното събрание
Младежи от България и РС Македония зоват към единство с изложба в Народното събрание

‘Моята рисунка показва две ръце със знамената на България и Македония, които се съединяват във формата на сърце.Това олицетворява съединението и любовта на двете славянски държавите една към друга. Децата, които си играят вътре в сърцето показва, че въпреки границата, която ни разделя – ние можем да бъдем приятели”, споделя Магдалена от България.

Ана Полизовска от РС Македония сподели, че е пресъздала в своята картина дружбата между младежи на различна възраст, пол и националност, за да покаже, че между предразсъдъците, все пак стои приятелство и то е много важно.

За да презентира изложбата на младежите, специален гост бе и д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет. Бизнесменът финансира 5 дневния престой на децата в гр. Копривщица и София и за пореден път е домакин на среща между младежи от двете страни на границата в България.

“Щастлив съм, че имам възможност да ви представя тези прекрасни млади хора, защото те олицетворяват моделът на работа на Фондация Българска Памет вече 16г. – умни, будни деца от двете страни на границата, с общи мечти,интереси и любопитство към света.На нашите събития наблюдавам как общуват, как се забавляват заедно, учат заедно и създават приятелства -това е безценно и си давам сметка, че всяка инвестиция си струва, когато е полза на такива чудесни деца. Те ни дават един много нагледен урок по дипломация”, сподели д-р Врабевски пред гостите на изложбата.

Ето и мнение на някои от младите художници

Моята рисунка показва две ръце със знамената на България и Македония, които се съединяват във формата на сърце.Това олицетворява съединението и любовта на двете славянски държавите една към друга. Децата, които си играят вътре в сърцето показва, че въпреки границата, която ни разделя – ние можем да бъдем приятели. 

Magdalena Petelova

Двете държави са едно цяло и това може да се открие в традициите, езика, културата, народната музика. Точно това е изобразено на моята картина. Каквото и да се случи те винаги ще бъдат заедно.

Златка Катранджиева

Моята рисунка представлява дружба между младежи на различна възраст, пол и националност. Избрах така да покажа, че между редразсъдъците, все пак стои приятелство и то е много важно.

Ана Полизовска

Замисълът на моята рисунка бе да изразя мира чрез две ръце, които изразяват братството и дружбата между държавите, без разлика в мястото, на което живеем.

 Валерија Костовска

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *