Дромомания

Фестивалът „Арлекин в Рим“ окрили за творческа изява деца от България, Италия, Сърбия и Украйна

Дария Стоянова с поканата да стане междуналоден репортер на интернет телевизията "Аз мога, аз знам" и голямата награда на името на акад. Хачо Бояджиев
Дария Стоянова с поканата да стане междуналоден репортер на интернет телевизията „Аз мога, аз знам“ и голямата награда на името на акад. Хачо Бояджиев

 На фестивала „Арлекин в Рим“, който се проведе в къщата на световния бас Борис Христов, завещана от него за  Български културен институт, показаха своите творчески умения български деца и младежи от Италия, Сърбия и Украйна.   Някои бяха пътували повече от 600 км, за да се включат в конкурса.

Участниците в международния фестивал „Арлекин“  три дни рисуваха и създаваха клипове на тема „Защо харесвам Рим?“, след проведено онлайн обучение. Патронажът на посолството на България в Рим в лицето на Негово Превъзходителство посланик Тодор Стоянов допринесе за приятелската атмосфера и отличната организация.

Фестивалът „Арлекин в Рим“ окрили за творческа изява на деца от България, Италия, Сърбия и Украйна
Фестивалът „Арлекин в Рим“ окрили за творческа изява на деца от България, Италия, Сърбия и Украйна

Официални гости бяха Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, представители на Изпълнителната агенция на българите в чужбина,  Фабрицио Рамоньоли – италиански актьор и драматург, Дими Командучи  – треньор на гласа.

По време на тържественото награждаване бе излъчен  филма на 8-годишния  Дамян Начков от българското училище към посолството ни в Белград,  създаден като колаж от  рисунки и снимки на български деца от различни краища на Украйна. По този емоционален начин и те присъстваха символично в римското издание на международния младежки медиен фестивал  „Арлекин“.

С букет от таланти изпъкна  Дария Стоянова, която заслужи две награди. Първо място в най-малката възрастова група, за показани умения като работа пред камера и артистичност, както и вродена журналистическа дарба.  Освен това тя се изяви  и като музикален изпълнител.

Дария получи  Голямата награда на името на акад. Хачо Бояджиев (създател на фестивала) – покана да бъде водещ и международен репортер в ръководената от деца и младежи интернет телевизия „Аз мога, аз знам“.  Г-ца Стоянова ще придобива журналистически знания в школата на „Арлекин“.

Пловдивчанката  Венета Павлова спечели „Арлекин 2022“ за изящните си рисунки.

За първи път на фестивала бяха връчени  отличия и за музикални педагози. Това са българката Галина Иванова (нейни ученици нееднократно са получавали Гран при на „Арлекин“ във Варна), чиито деца от Арт център „Зорница“ и в Рим се представиха блестящо.

Награден бе и италианецът Ивано Трау, който работи със стотици деца в родината си.  От изключително високо ниво бяха изпълненията на децата  и младежите от италианските певчески школи „Dsound”, “Karin vox” и тази на Ивано Трау – патрон на организацията Fuoriclasse Talent.

Допълнителна награда на всички призьори е и участие на Международния фестивал „Арлекин“, който по традиция се провежда във Варна всяко лято под патронажа на кмета Иван Портних.

Цел на фестивала винаги е откриването на таланти и придобиването на умения за публична изява от младите хора.

Емоционален  финал на „Арлекин в Рим“ постави Никол Атанасова с акапелното си изпълнение.

Но преди това ученици от българското училище в Рим „Илия и Асен Пейкови“, от „Малкият принц“ във Варна и българското училище в Германия, под ръководството на „Арлекин“,  поставиха началото на филм, посветен на големия художник Борис Георгиев – обиколил целия свят, живял и починал в Италия, но останал верен на родната си Варна.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *