Дромомания

При жените-жирафи в Тайланд (видеа)

Дамите от племето Палонг не удължават толкова вратовете си, колкото тежестта на пръстените деформира гръдния им кош, показват рентгенови снимки

Девойка от племето Палонг излиза от банята. Ринговете на жената-жираф са истински
Девойка от племето Палонг излиза от банята. Ринговете на жената-жираф са истински
Special thanks to Qatar Airways

Жените-жирафи, които удължават вратовете си с метални пръстени. Всички сме ахкали пред снимките на и сме ожалвали трудната им участ.

Племената, за които форма на красота и извисяване до бога са безкрайните шии живеят в Мианмар, Тайланд и Африка. За черния континент се съмнявам. Но се оказа, че падонг от Бирма и палонг от Тайланд са изключително близки роднини. Просто част от народа пресякъл границата в търсене на свобода.

От десетилетия преселниците продължават да живеят без паспорти и да се препитават от набезите на туристите и подаянията на една фондация.

Маги Гигова пробва какво е да си жена-жираф. Временно
Маги Гигова пробва какво е да си жена-жираф. Временно

Според легендата, първоначално жените слагали метални пръстени на шиите си, за да се предпазят от ухапвания на тигри. Друг мит раздипля, че племето произхожда от женитбата между женски дракон и вятъра. Когато той узнал, че съпругата му е бременна започнал да кръжи около нея. Тя родила пашкул, от който излязъл първият представител на племето.

В чест на щастливото кръжене

палонките сложили на шиите си спираловидни пръстени. Друга версия твърди, че така ставали непривлекателни за вражески племена и се спасявали от робство. 

Факт е, че на принципа „трай, бабо, за хубост” травмират тялото си с по 15 кг метал – не само около врата, ами на ръцете до лактите и под коленете.

Рентгенови снимки, които могат да се видят и в селището на Акха до Чианг Рай

показват, че не толкова вратовете се удължават, колкото гръдният кош се сляга от тежестта. В началото изпитвах неудобство

как ще оглеждам жените-жирафи в естествената им среда като в човешки зоопарк,

те обаче бяха приветливи, тихи и ненатрапчиви в желанието си да продадат по някой сувенир.

Първите пръстени могат да се свалят
Първите пръстени могат да се свалят
Жена-жираф с внучето си
Жена-жираф с внучето си

Първите си пръстени момиченцата получават на пет годинки. Първоначално са широки 1 см и могат да се свалят. После през определен период от време добавят по още няколко.

Почувствах се сюрреалистично, когато

едно дете дотича от училище с модерна раница на гърба и метални рингове на шията.

Въпреки металната тежест, никаква къщна работа не им е спестена. Носят вода от отдалечен кладенец, хранят черни и космати прасета с мръсен поглед, тъкат на станове и не се жалват от съдбата си.

Казват, че

ако мъжът ги хване в изневяра има право да среже пръстените и те умират

защото мускулите на шията са атрофирали и не могат да държат главата изправена. С оскъдния си английски яростно отричаха, но кое от двете не е вярно, не стана ясно.   

При жените-жирафи на възраст броят рингове може да достигне  двадесетина. Само металът на врата тежи до 6 кг. 

Още любопитни случки на https://travelwithmagi.wordpress.com

Поставянето на пръстени престава на 25 години или когато палонката се омъжи. По същото време скелетът престава да расте. Най-внушителният регистриран шиен прешлен е наброявал 25 ринга и тежал 8 кг.

Най-дългата шия, вписана в рекордите на Гинес е висока 40 см.

В последните години девойките отхвърлят традициите и свалят пръстените от вратовете си. Дори една 40-годишна дама се отказала от тях. В течение на няколко дни изпитвала дискомфорт, но после влязла във форма, а след няколко години шията й възвърнала предишния си вид.

Жени-жирафи в Чианг Рай
Жени-жирафи в Чианг Рай
Още приключения пъстри срещи с шарени хора – на http://magdalenagigova.blogspot.com

Please follow and like us:

One thought on “При жените-жирафи в Тайланд (видеа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *