Дромомания

„Аферим, бабо, машаллах!“, или впечатленията на едно 18-годишно момиче от три конкурса за красота на дами с история

„Аферим, бабо, машаллах!", или впечатленията на  едно 18-годишно момиче от три конкурса за красота на дами с история
„Аферим, бабо, машаллах!“, или впечатленията на едно 18-годишно момиче от три конкурса за красота на дами с история

Автор: Алис Димишева

 На 21 януари 2023 (навръх Бабин ден) балната зала в хотел Монтесито стана домакин на три интересни и неповторими конкурса – Мисис Баба 2023, Mrs. Classic Universe 2023 и Grandma Universe 2023. Идеята на организаторите от сдружение „Феймъс” е да покаже образа на модерната баба, която е свободна, енергична и силна жена с много интереси и мечти. И точно тази баба да стане обект на подражание и уважение.

  В качеството си на истинска професионална внучка с 18-годишен стаж, наблюдавала динамичната личност на съвременната баба, съм тук да дам (надявам се) компетентна оценка. За пръв път присъствах на нещо подобно – дами, които изглеждат на 40 и някои от тях правят шпагати, се оказват всъщност на 60+ (като от този факт ти пада ченето).

Цялата вечер беше много забавна, цветна и музикална още от самото откриване с изпълнението на Мистър Дядо Васко Василев – Базилио на песента „Ако си дал” на Емил Димитров. Една от най-красивите български песни, която Васко Василев изпя така, сякаш самият Емил Димитров ни бе удостоил с честта да го слушаме на живо. Всъщност, легендарният изпълнител е подарил на Васко правото да я изпълнява.

Някои претендентки също се явиха с музикални изпълнения на тура за таланти, а имаше и картини, и аеробика, и карате, и шпагати… Изобщо, през цялото време си мислех: „Аферим, бабо, машаллах!”

  Благотворителната кауза отново събра пари за КГБ – Клуб на готините баби, които подпомагат студенти с увреждания. Моята готина баба – художничката Мариела Менчева,  дари три акварела за каузата.

  Участие в конкурса „Мисис Баба България 2023” заявиха над 100 дами, като журито допусна до финала 5 финалистки, които да се конкурират за титлата. Символичен домакин и председател на журито бе първата носителка на тази титла Капка Амзина.

 За международния конкурс Mrs. Classic Universe 2023 и Grandma Universe 2023 пристигнаха 25 участнички от 5 континента. Някои дами бяха направо грандиозни, всеки детайл от облеклото, грима и изпълненията им беше изпипан.

Много ме впечатли претендентката от Сингапур, която бе дошла в хотела с гримьорите и фризьорите си, за да поддържа вида си безупречен. Кандидатката от Корея бе облечена в невероятен пищен тоалет, напълно в стила на азиатската култура, а танцът ѝ с воали пренесе всички ни в някоя далечна епоха на далечния Изток. Водеща на това уникално събитие бе Нели Пандилова.

  От чуждестранните баби имаше най-различни изпълнения, като сред тях танци с ветрила, бойни изкуства, танго и много други. Претендентката от Япония ни изненада с перфектен шпагат на фона на цялата си останала хореография и 64-годишната си възраст, а дамата от Украйна изигра красиво аржентинско танго. Тези две изпълнения най-много ме впечатлиха, но всяка участничка се отличаваше с нещо и всички имаха с какво да изненадат публиката.

  Журито в състав Капка Амзина, Мисис Дама на годината Евелина Макрис, Амета Малхотра – MRS Classic Universe 2022, Вероника Ахмед – MRS Universe Middle East,  Диана Филипова – втора вице Мисис Woman of the Universe, Елена Хофман – Grandma Universe и Васко Василев Базилио –Мистър Дядо 2022, избра следните победители:

  Мисис Баба 2023:

  Мисис Баба 2023 стана Сияна Йорданова на 52 години от Варна. По професия брокер, по душа историк, по интереси художник и скулптор.

  Първа подгласничка беше Димитринка Димитрова  на 49. Тя работи като маникюристка и е щастлива баба на внук Калоян.

  Втора подгласничка – Рада Велинова  – стоматолог на  78 години и, от личните ми впечатления, пънкарка по душа.  Горда баба на 4 внучета. Чуйте забавното й изказване тук:

  Поради заболяване на тримата претенденти, конкурсът Мистър Дядо създаде прецедент. Лентата за втори път получи певецът и дипломиран богослов Васко Василев – Базилио. Тази година той отбелязва 40 години на сцена с благотворителен концерт във Военния клуб на 29 март. 

Васко Базилио с победителката в Mrs. Grandma Universe 2023
Васко Базилио с победителката в Mrs. Grandma Universe 2023

   Mrs. Grandma Universe 2023:

Победителките в Mrs. Grandma Universe
Победителките в Mrs. Grandma Universe

  Grandma Universe 2023 III  стана Альона Сибиева от  Санкт Петербург. Тя е майка на две момичета и има внучка на три месеца. Треньор по карате и таекуондо с черен колан. Хобито й са кънките и йогата.

  Grandma Universe 2023 II – Емилия Терон Перес от Испания на 58. Обича да спортува, да се занимава с мода и да пътува. Има син и дъщеря и едно внуче.  –Emilia Terron Perez – Испания – 58 години Две деца- момче и момиче и едно внуче.

  Grandma Universe I – Олга Дрималик на 59 години от Украйна. За нея най-важното в момента е да има мир. Тя има две деца и две внучета. Харесва ѝ да танцува и да пътува.

  Grandma Universe 2022 стана представителката на Корея Лий Ай Хюин на 64 години. Танцьорката на традиционни корейски танци и модел се радва на две дъщери и двама внуци.

  С короната на Grandma Universe 2023 се окичи Лаура Лий от Сингапур.  48-годишната дама има три деца и шест внучета. Тя демонстрира хобитата си да пее и танцува. Идеята ѝ да се яви на конкурса е да вдъхнови следващото поколение.

  Магдалена Динкова, Мисис Баба 2022, получи специалната награда Mrs. Grandma Top Universe. Тя поднесе на публиката ръчно направени от нея бонбони с парченца сухи плодове и ядки. Бонбоните бяха най-различни във всякакви красиви и причудливи форми, а вкусът им беше направо вълшебен.

„Аферим, бабо, машаллах!", или впечатленията на  едно 18-годишно момиче от три конкурса за красота на дами с история
„Аферим, бабо, машаллах!“, или впечатленията на едно 18-годишно момиче от три конкурса за красота на дами с история

  Mrs. Classic Universe:

  Mrs. Classic Universe IV- Мариан Шифтен от Австрия.

  Mrs. Classic Universe III – Мая Зундалева от Сиберия  на 41. Главната ѝ  гордост и опора е нейното семейство. Занимава се с бизнес в сферата на информационните технологии. Обича да спортува.

  Mrs. Classic Universe II – Инна Бандура от Швейцария  на 45години. Експерт по естетична медицина. В свободното си време рисува, занимава се с йога, медитация и конна езда.

  Mrs. Classic Universe  I – Елена Жилцова от Киргистан. 50-годишната дама има две момчета. Плува, играе йога, разхожда се сред природата и рисува.

  Mrs. Classic Universe 2023 – Анжела Траверсо. Представителката на Гибралтар е на 52 години има 4 деца – 3 момчета и едно момиче. Работи в начално училище. Любимите ѝ занимания са бягането, разходките и пътешествията.

Mrs. Classic Universe 2023 – Анжела Траверсо.
Mrs. Classic Universe 2023 – Анжела Траверсо.

  Конкурсите бяха повече от интригуващи. Бяха завладяващи! Образът на съвременната баба може да се нарече еквивалентен с образа на модерната жена въобще, защото за това обаяние, което видях там и което виждам в ежедневието си, няма възраст или националност.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *