Дромомания

Белведере кани на Свети Валентин за целувка пред „Целувката“

Белведере кани на Свети Валентин за целувка пред "Целувката". © Sandro Zanzinger / Belvedere, Wien
Белведере кани на Свети Валентин за целувка пред „Целувката“. © Sandro Zanzinger / Belvedere, Wien

На 14 февруари от 18.30 до 21.00 ч. влюбени двойки могат да си направят безплатно снимки пред известната картина на Густав Климт „Целувката“ във виенската галерия Горно Белведере. Фотосесията ще се проведе в Деня на влюбените на фона на едно от най-красивите обяснения в любов в историята на изкуството.

Под мотото „ЕЛАТЕ ЗА ЦЕЛУВКА“ виенската галерия, разположена в двореца Белведере, отваря залата, където са изложени творбите на Климт, извън обичайното работно време на тазгодишния Ден на влюбените – за влюбени двойки и фенове на изкуството, които искат да се целунат пред „Целувката“ и да се снимат. Професионални фотографи ще запечатлят всяка целувка, запазвайки я като романтичен спомен от този специален ден за години напред.

Белведере кани на Свети Валентин за целувка пред "Целувката". Густав Климт, Целувката © Belvedere, Wien
Белведере кани на Свети Валентин за целувка пред „Целувката“. Густав Климт, Целувката © Belvedere, Wien

Смята се, че на картината Густав Климт е изобразил самия себе си и своята любима Емилия Фльоге. Мъжът покровителствено е надвесен над жената, като е обхванал лицето ѝ в шепите си. Тя го е прегърнала през врата, коленичейки боса върху китни поля, в поза, символизираща пълно примирение и отдаденост. Очите ѝ са блаженно затворени, сякаш, за да се откъсне от реалността и да се пренесе в света, който само двамата могат да споделят.

Целувката не е по устните, което би я направило плътска и романтично страстна, а по лицето на момичето. Сякаш, за да покаже, че това което я свързва с мъжа до нея никога няма да се промени.

С тази творба австрийският художник Густав Климт създава през 1908/09 г., в разгара на своя „златен период“, универсален символ на любовта като централна тема на човешкото съществуване. Днес „Целувката“ на Климт е едно от най-известните произведения на изкуството в света и сърцето на колекцията на Белведере.

В допълнение към уникалната възможност да се снимат пред оригиналния шедьовър на Густав Климт, посетителите получават своята снимка, разпечатана в най-високо качество, а след това могат да се разходят безплатно из залата на Климт и да се насладят на вечното изкуство.

Посещението ще приключи в голямата, блестяща бяла зала на приземния етаж, наречена sala terrena, където влюбените ще могат да вдигнат наздравица за любовта с чаша шампанско.

Възползвайте се от уникалната възможност да изживеете един романтичен Свети Валентин в двореца Белведере и да занесете у дома си незабравим спомен от вашата целувка пред най-известната целувка, призовава директорът на Белведере Волфганг Бергман и кани всички влюбени двойки и просто влюбени в изкуството хора.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *