Дромомания

В София стартира поредица от събития, свързани с Международния ден на чая под надслов: “Чай за хармония”

В София стартира поредица от събития, свързани с Международния ден на чая под надслов: “Чай за хармония”
В София стартира поредица от събития, свързани с Международния ден на чая под надслов: “Чай за хармония”

За да насърчи надграждането на индустрията на Чайния туризъм на юг от река Яндзъ, Китайският културен център в София организира делегация, която посети Международното изложение на стоки и услуги –   Китай-ЦИЕ, което се провежда в град Нинбо

Китайският културен център в София организира делегация, която посети Международното изложение на стоки и услуги -   Китай-ЦИЕ, което се провежда в град Нинбо
Китайският културен център в София организира делегация, която посети Международното изложение на стоки и услуги –   Китай-ЦИЕ, което се провежда в град Нинбо

Автор: Ивета Балевска

На този ден се отбелязва традицията на китайския чай, на неговото производство и начини на приготовление. За да покаже същността и очарованието на китайската чаена култура на приятели у дома и в чужбина и за да насърчи надграждането на индустрията на Чайния туризъм на юг от река Яндзъ, в този  ден и по повод китайската чаена традиция, Китайският културен център в София организира делегация, която посети Международното изложение на стоки и услуги –   Китай-ЦИЕ, което се провежда в град Нинбо

Китайският културен център в София организира делегация, която посети Международното изложение на стоки и услуги -   Китай-ЦИЕ, което се провежда в град Нинбо
Китайският културен център в София организира делегация, която посети Международното изложение на стоки и услуги –   Китай-ЦИЕ, което се провежда в град Нинбо

В празничния международен Ден на чая, делегацията и нейни партньори от Музея на чая в Ханджоу участваха в специална инициатива, посветена на чая. От българска страна в делегацията са включени Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново, проф. Захари Захариев, председател на българската национална асоциация “Един пояс, един път”,  Аксиния Колева, директор от българска страна на Институт Конфуций –  София, проф. Мадлен Данова, декан на факуктет „Класически и нови филологии” към Софийския университет „Св.Климент Охридски”, както и  представители на български и балкански туристически компании, на хранително-вкусовия  бизнес и производители на вина.

Българските представители влязоха в  Чаената градина Лондзин и се разходиха по зелените тераси,  почувстваха аромата на чай. Те бяха придружавани от заместник-куратор Лин Чън, който разказа за произхода, историята и развитието на китайския чай, както и за засаждането, брането и производствените процеси, свързани с чая.

В София стартира поредица от събития, свързани с Международния ден на чая под надслов: “Чай за хармония”
В София стартира поредица от събития, свързани с Международния ден на чая под надслов: “Чай за хармония”

От всичко видяно и опитано, българските гости – представители на икономическия и туристически бизнес – получиха  нови и интересни знания за китайската чаена индустрия. Те откриха уникалния чар на китайската чаена култура на място. 

Междувременно, в София стартира поредица от събития, свързани с Международния ден на чая под надслов: “Чай за хармония”.

Инициативата е на  Министерството на културата и туризма на Китай и разнообразните и вкусни събития ще се провеждат в сградата на Китайския културен център в столицата.

Снимки: Чън Чаопънг, Лон Хао, Дзян Кайфън от Университет Уанли (гр.Нинбо) 

Още за чая като напитка и ритуал, четете тук

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *