Дромомания

Община Челопеч стимулира младите да създават песни за България с вдъхновяващ фестивал

Община Челопеч стимулира младите да създават  песни за България с вдъхновяващ фестивал
Община Челопеч стимулира младите да създават песни за България с вдъхновяващ фестивал

Вече традиционният музикален фестивал “Моята песен за България” тази година ще се проведе на 3 и 4 юни на амфитеатралната сцена на парк „Корминеш“.

Целта на събитието е не само да открива млади таланти, но и да популяризира авторските български песни за родината, семейството и родната природа. В основния конкурс могат да участват младежи до 18 години. Участието е с две песни като едната трябва задължително да бъде посветена на България. В категория “Нова песен за България” участват песни, които не са издавани на диск и не са популяризирани чрез други фестивали. Победителят в тази категория ще получи наградата на кмета –  1500 лева.

Идеята за фестивала “Моята песен за България” е на Борислав Мирчев и се заражда преди пет години, а един от вдъхновителите му е настоящият арт директор Невелина Сараджова – вокален педагог на вокална група “Средногорски звън” към община Челопеч. Формацията има цял албум с 12 нови песни, свързани с България, спонсорирани от община Челопеч.

Община Челопеч стимулира младите да създават  песни за България с вдъхновяващ фестивал

Изпълненията в конкурсната част ще се оценяват от професионално жури – композиторите Светослав Лобошки и Хайгашот Агасян, радиоводещият Атанас Стоянов от БГ радио, Красимир Гюлмезов и музикалния журналист Мая Райкова.
 

Мястото на песенния фестивал не е избрано случайно – амфитеатралната сцена на  парк „Корминеш“, от който се открива гледка към Стара планина и Средна гора – фактор, който допълва концепцията на събитието за фокус върху красотата на страната ни.

“Целта ни е да популяризираме българското, да възпитаме у децата любов към музиката, но и да им помогнем да създадат приятелства помежду си, а чрез срещата с известни родни изпълни и творци им помагаме да придобият самочувствие”, допълва арт директорът Невелина Сараджова. По думите на дамата, в музикалните програми за деца и младежи се усеща липса на подобен тип песни, посветени на България и именно фестивалът е един от начините това да се промени.

В дългосрочен план целта на организаторите е да помагат на развитието на младите таланти, което е и причината да създадат мастър-класове. Те ще помогнат за усъвършенстване на сценичното поведение, усетът към музиката и познаването на различните стилове и инструменти. 

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *