Дромомания

Апаратура на „бъдещето“влезе в новия Център на болница „Софиямед“

Апаратура на „бъдещето“влезе в новия Център на болница „Софиямед“
Апаратура на „бъдещето“влезе в новия Център на болница „Софиямед“

Високотехнологични апарати на световния гиганти за борбата с рак влизат в арсенала на Центърa за лъчелечение и радиохирургия, който скоро ще бъде разкрит в болницата 

Апаратура на „бъдещето“влезе в новия Център на болница „Софиямед“
Апаратура на „бъдещето“влезе в новия Център на болница „Софиямед“

С полет от Пало Aлто, Калифорния до Европа и 3 TIR-a специализиран международен транспорт от Холандия до България, на територията на Университетски медицински комплекс „Софиямед“ – БАЗА 3 в Люлин беше извършена доставката на 22 тонна високотехнологична апаратура на VARIAN Medical Systems, САЩ.

Фирмата е пионер в областта на онкологията и водещ производител в областта на лъчетерапията в световен мащаб от повече от 60 години.

Високотехнологичната апаратура – последно поколение медицински линейни ускорители, модели HALCYION™ и TrueBeam™ Stx, и система за брахитерапия с висока мощност на дозата Bravos™ HDR, бяха инсталирани в специализирания Център за лъчелечение и радиохирургия, който предстои да бъде разкрит в лечебното заведение съвсем скоро.

HALCYION™ е мощна интуитивна система за лъчелечение и радиохирургия, която е съсредоточена около три ключови теми: високо качество на грижите, оперативно съвършенство и дизайн, ориентиран към пациента. Разполага с най-модерните техники за лъчетерапия, използвани в момента.

TRUEBEAM™  STx  e сложен високотехнологичен комплекс с възможности за стереотактична радиотерапия на тяло (SBRT) и стереотактична радиохирургия (SRS).В допълнение, в окомплектовката са включени най-новите и авангардни технологии на VARIAN – HyperArc™ и Identify™.

Комбинацията от двете водещи платформи на VARIAN – TrueBeam и HALCYION е единствената за България и определя стандартите за лъчетерапия в днешно време в най-модерните центрове за лъчелечение в света.

Системата за брахитерапия Bravos на VARIAN, с която УМБАЛ „Софиямед“ разполага, е най-висок клас съвременна брахитерапевтична апаратура с посленатоварване, с източник с висока мощност на дозата. Тя дава възможност за облъчване на туморната формация директно – чрез разполагане на източника в самата туморна формация или в естествена кухина непосредствено до формацията.

Освен последно поколение линейни ускорители и система за брахитерапия, в структурата ще функционират и още два нови високотехнологични апарата– специализиран компютърен томограф за планиране на лъчетерапевтични процедури и диагностика и PET/CT скенер на световния гигант в производството на медицинска апаратура Siemens Healthineers.

Апаратура на „бъдещето“влезе в новия Център на болница „Софиямед“
Апаратура на „бъдещето“влезе в новия Център на болница „Софиямед“

Компютърният томограф с обща маса от почти 2 тона пристига в лечебното заведение директно от завода на Siemens Healthineers в Германия.Хибридната ПЕТ скенер система, която тежи 6,5 тона е доставена в „Софиямед“ База 3 от Централата на фабриката на Siemens Health Solutions в САЩ, щата Илинойс със самолет до Германия и оттам със специализиран транспорт до България.

Компютърният томограф (скенер) за планиране на лъчетерапевтични процедури и диагностика е с 64-срезова реконструкция, модел SOMATOM go.Sim с включени специализирана маса за планиране на лъчетерапия, интегрирана 3D лазерна система за маркиране на пациенти, специализиран софтуер за планиране на лъчетерапия и др.

 SOMATOM go.Sim предлага оптимизация на изображенията за очертаване и маркиране на целите, таргетни граници и дори автоконтуриране чрез изкуствен интелект. Biograph mCT e PET/CT скенер, съчетаващ съвременни технологии за получаването на медицински изображения с висока разделителна способност и прецизно локализиране на лезиите при редуцирана доза на радиофармацевтика и съкратено време на изследване. 

Широкият отвор на апарата и уникалната за Siemens Healthineers функция FlowMotion, предоставяща  възможността за провеждане на сканиране при непрекъснато движение на масата, допринасят за подобряване на комфорта на пациента, както и за адаптирането на изследването към неговите индивидуални специфики и потребности.

Високотехнологичните апарати заедно с техните хардуерни и софтуерни модули ще  заработят скоро, когато предстои и разкриването на специализирания Център на УМБАЛ „Софиямед“.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *