Дромомания

„Стара София – детайли от софийските улици” – аналогова и дигитална фотография

„Стара София – детайли от софийските улици”  - аналогова и дигитална фотография
„Стара София – детайли от софийските улици” – аналогова и дигитална фотография

Кайя Христова и Йоана Ангелова представят „Стара София – Детайли от софийските улици” на 01.11.23г. в Български културен център в гр. София, ул. Веслец №13 от 19.00 ч.. Изложбата ще може да се види до 30 ноември включително.

Кайя Христова е фотограф със специфичен интерес към градската среда и архитектура, като артист тя търси преди всичко многопластовото въздействие на запечатаните от нея кадри – където всеки може да открие своята история, своя отговор, дори да сътвори нещо ново, мечтаейки или размишлявайки върху свой проблем и болка.

Тя казва: „Тази тема за Стара София е важна за мен, защото първо е моят роден град, както и затова, че се старая да запечатвам архитуктурните ни сгради, които лека полека започват да изчезват от централна градска част с всяка следваща година, която изтича.

Мисля, че не съществува друга държава като България с толкова много история назад във времето, която зорлем си изтрива паметта. А, човек когато няма памет, няма спомени какъв живот е това?! Нека пазим и ценим историята си, културата, изкуството, грамотността си.

В този смисъл отоново съм направила серия от града с различни гледни точки, ракурси, в които ще я покажа и в този прекрасен проект.

„Ако можеха да говорят“ нашите сгради навярно щяха да крещят от нехайното отношение към тях. Празни, изтощени, обрасли, никакво отношение към това да бъдат поддържани и зачитани.

Продължавам с моя колега Йоана Ангелова в проекта „Стара София – детайли от софийските улици“.

Йоана Ангелова  допълва: Всеизвестен и неоспорим е фактът, че в наши дни дигиталната фотография доминира над филмовата. Това, разбира се, ни най-малко не пречи да насочим част от творческите си търсения в тази посока – редица автори продължават да работят с аналогови технологии; да се заиграват с филмовата фотография, а също и със самата идея за фотографията.

В представената серия снимки с архитектурни детайли и гледки от улиците на (Стара) София съм се възползвала от възможността да покажа какво „вижда” камерата в сравнение с това, което човешкото око не може (или не успява) да види.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *