Дромомания

Президентът на Европейската асоциация за перкутанна сърдечносъдова интервенция пристига у нас по покана на проф. д-р Добрин Василев

Президентът на Европейската асоциация за перкутанна сърдечносъдова интервенция пристига у нас по покана на проф. д-р Добрин Василев
Президентът на Европейската асоциация за перкутанна сърдечносъдова интервенция пристига у нас по покана на проф. д-р Добрин Василев

Обучението на инвазивните кардиолози у нас е сред основните теми на XI Конгрес по интервенционална кардиология в София

От 9 до 12 ноември в София Българското дружество по интервенционална кардиология с председател проф. д-р Добрин Василев ще бъде домакин на 11-ия Конгрес по интервенционална кардиология.

Специално за научното събитие у нас пристига новоизбраният президент на Европейската асоциация за перкутанна сърдечносъдова интервенция (EAPCI) – италианската кардиоложка д-р Алаиде Киефу.

Тя е панелист на една от общите сесии на европейската асоциация с  Българското дружество по интервенционална кардиология. Д-р Алаиде Киефу ще сподели опита си в поведението и модерното лечение на кардиогенния шок.

Кардиогенният шок е едно от най-смъртоносните усложнения на острия миокарден инфаркт (заедно с механичните усложнения – пробив на стената на сърцето или вътрешна сърдечна структура).

Съврменни подходи в лечението на кардиогенния шок

Лечението на кардиогенния шок включва освен решаване на проблема със запушената артерия на сърцето, също и подпомагане на работата му с различни устройства. А основна предпоставка за успешното им прилагане е ранното разпознаване на развиващото се усложнение и наличието на самите устройства.

За съжаление в България дори и най-простите устройства за механично подпомагане на работата на сърцето в условията на шок (напр. вътреаортната балонна контрапулсация) не се заплащат от НЗОК. В обучението на българските инвазивни кардиолози лечението на кардиогенния шок не е застъпено с подобаваща тежест, вероятно и поради факта на силно ограничените възможности.

Лечението на кардиогенния шок е не само проблем за България, затова решихме да му отделим специално внимание по време на една от съвместните международни сесии“, сподели проф. д-р Добрин Василев, председател на Българското дружество по интервенционална кардиология и медицински директор на СБАЛК „Медика Кор“-Русе.

Дискусия за обучението по интервенционална кардиология у нас съвместно с EAPCI

Сред международните гости на конгреса ще бъде и председателят на работната група за обучение по инвазивна кардиология на Европейската асоциация за перкутанна сърдечносъдова интервенция – Ерик Ван Бел.

Той ще представи европейските програми за обучение по интервенционална кардиология в специална сесия по темата, която е втората съвместна международна сесия на форума.

Ще бъде презентиран целия хорариум на провеждане на обучението по инвазивна кардиология съгласно приетия хорариум на Европесйката асоциация. Българската програма ще представи доц. д-р Васил Велчев, като е планирана и дискусия какво трябва да се коригира и доразвие, за да се подобри обучението у нас.

Както и ще се обсъди взаимодействерото между българската национална организация по интервенционна кардиология с европейската асоциация.

В рамките на конгреса ще се проведат обучителни сесии, дискусии и случаи на живо от три болници в София – Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Сред основните теми в програмата са – „Комплексни коронарни интервенции – при най-сложната патология на запушванията на съдовете на сърцето и при клапни заболявания“,  „Структурни сърдечни заболявания – засягат основно клапите на сърцето“.

Клапните болести на сърцето все повече се лекуват у нас интервенционално (неоперативно) – методът спестява кръвозагуба и травма за пациента, като позволява бързо въстановяване и връщане на болния  към нормалния му начин на живот.

Процедурата е рутинна в Европа и вече за България. Една от дискусиите на конгреса е какви са критериите за избор на клапа при даден конкретен пациент, така че лечението да доведе до най-добър резултат.

Друга голяма тема на медицинския форум ще бъде интервенционалното лечение на инфаркт. Според проф. Добрин Василев през последните години се наблюдава сравнително стациониране на бройките на инфаркта в страната.

Причината за тази добра статистика е, че има 100% покритие на инфарктите в България благодарение на добрата мрежа с лаборатории по инвазивна кардиология.

Причината да не намаляват инфарктите е лиспата на профилактика, тъй като лечението на вече възникнало заболяване не може да премахне изявата и усложнението.

Инфарктът е усложенение на коронарната болест на сърцето и е невъзможно с лечение на усложнението да се ограничи възникването на болестта.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *