Дромомания

На 67 да се качиш до Базовия лагер на Еверест (видео)

На 67 да се изкачиш до Базовия лагер на Еверест
На 67 да се изкачиш до Базовия лагер на Еверест

В Покана за пътуване на 12 ноември 2023 по програма Христо Ботев от 17 часа: Албена и Павел Благеви – „По пътя нагоре в Хималаите бяха тръгнали над 900 души“. Мисис България Марина Цветанова за Олимпийското село в Канада и красотите на Чили и Панама

Мисис България 2019 Марина Цветанова в Чили
Мисис България 2019 Марина Цветанова в Чили

Албена и Павел Благеви гостуваха в Покана за пътуване след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място.

Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до Базовия лагер в подножието на Еверест.

Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли неуместно да кажа на слушателите, че двамата са по на 67 години. А те отговориха „Че защо? Всичките са си наши!“.

Те се запознават в седмо училище в София и тогава той й е носил чантата. Тази традиция очевидно продължава и до днес, но Павел вече се нагърбва с багажа й към базовия лагер под Еверест.

Пътешествениците, които ни разказват как се стига до над пет хиляди метра в Хималаите от 30 години живеят в американския щат Юта. И двамата са химици по професия. Албена има 7 регистрирани патента и е вписана в „Алеята на славата“ на голямата корпорация, където се е пенсионирала. 

Семейството с половинвековен стаж се усмихва, че баба и дядо могат да ги наричат само внуците им и продължава разказа си с приключения от Непал. Албена обаче доста се е затруднила по пътя нагоре.

 Оказва се, че не само изкачването до Базовия лагер на Еверест е тежко. Не по-малко трудно е слизането от него. Това разказаха пътешествениците семейство Благеви. Павел има и изкуствена колянна става.

Но откакто е свалил 40 килограма и не спира да обикаля планините със съпругата си Албена, няма проблеми със здравето. Дали биха повторили приключението в Хималаите? По-скоро, не. Но вече се оглеждат за следващо предизвикателство.

Дъщерите на Албена и Павел, искат само родителите им да се връщат живи и здрави от всички екстремни начинания, с които се захващат.  А семейство Благеви има всички основания да се гордее с потомките си. Деница е завършила биомеханично инженерство в „Йейл“, медицина в Ню Йоркския университет и специализира пулмология в Харвард. Вера учи в Уортън, най-доброто бизнес училище в Пенсилвания.

Рязко сменяме континента и госта в студиото. Пред микрофона вече е Марина Цветанова, модел, бизнесдама, носителка на титлата Мисис България 2019.

Торонто. Снимка Марина Цветанова
Торонто. Снимка Марина Цветанова

Завършила е журналистика със специалност телевизия. Запален пътешественик е и освен желанието да види нови страни,  участието й в кастинги за модни събития я разхожда по света.

Тя неотдавна се завърна от Канада, но „нейната“ част от света е Латинска Америка. Не само защото владее и испански…

Запитах я наистина ли Ванкувър е по-хубавата част за живеене в страната на кленовия лист. Отговорът е да, но на нея най-ярко впечатление й е направило посещението в абсолютно запазеното олимпийско село, превърнато в туристическа атракция.

Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Торонто.
Торонто.
Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Торонто. Високата кула- CN Tower- символ на града
Stanley park Ванкувър
Stanley park Ванкувър
Stanley park Ванкувър
Stanley park Ванкувър
Езерото Уистлър на връщане от Олимпийското село
Езерото Уистлър на връщане от Олимпийското село

В Покана за пътуване е така. Тръгваме от Канада, а се озоваваме в Чили. Просто моята гостенка Марина Цветанова сърцето я води към Южна Америка. А иначе тя е сред малкото български модели дефилирали на седмиците на модата в Дубай, Милано и Истанбул.

Марина Цветанова в Чили
Марина Цветанова в Чили

Някои ще се досетят, че Марина в продължение на две години беше пристав Цветанова в предаването Съдебен спор, но няма да въвежда ред в залата, а ще ни разхожда из Чили и Панама.

Сантяго де Чиле
Сантяго де Чиле
Виня Дел Мар
Виня Дел Мар

Най-безжалостно прекъснах Мисис България 2019 Марина Цветанова с идеята да продължим с разказа й за Колумбия следващата неделя, защото времето върви, а сладките приказки за пътешествия край нямат.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *