Дромомания

„Сирак Скитник – 140 години от рождението“

„Сирак Скитник – 140 години от рождението“
„Сирак Скитник – 140 години от рождението“

Виртуална изложба разказва за  първия главен уредник на Радиото

Българското национално радио ще представи на 14 ноември новата виртуална изложба „Сирак Скитник – 140 години от рождението“ в специалното изнесено предаване „Да питаме Сирака“ на програма „Христо Ботев“. Събитието е част от инициативите, с които БНР почита през цялата 2023 г. първия уредник на Радио София.

Изложбата разказва в картина, звук и сюжет за приноса на Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима си Сирак Скитник, към културния и  обществения живот на страната през първата половина на ХХ век.

Той е сред най-ярките фигури в междувоенното българско изкуство и създаването на изложбата е пореден повод за преоткриване на неговата личност и наследството, което ни е оставил.

Сирак Скитник – художникът, критикът, основоположникът на Радиото, спомени на Петър Увалиев, Михаил Топалов, Богомил Нонев, Драган Тенев, Есто Везенков и богат снимков материал – всичко това може да бъде чуто и видяно във виртуалната изложба, посветена на 140-годишнината от рождението му.

Дизайнът и реализацията на мултимедийната публикация са на проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия. Проектът е осъществен със съдействието на Архивния фонд на БНР, Софийска градска художествена галерия, Държавна агенция „Архиви“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

Предаването ще се излъчва пряко в ефира на програма „Христо Ботев“ на 14 ноември от 17.00 ч.

Изложбата може да бъде разгледана на сайта на БНР.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *