Дромомания

11 важни съвета за здравето през зимата от академията за китайска медицина „Ханлин“

11 важни съвета за зимата от академията за китайска медицина "Ханлин"
11 важни съвета за зимата от академията за китайска медицина „Ханлин“

Автор Ани Пешева

  1. След ставане сутрин – да се изпие 1 чаша гореща вода. Тя събужда и затопля червата. Цялото тяло ще почувства лекота.

2. Да се правят физически упражнения след 9 ч. сутринта, когато слънцето вече е изгряло. Това се отнася особено за хората над 60 г. При тях сърцето може и да не издържи ако човек стане да тренира много рано сутрин през зимата. Тогава е студено и енергията се е прибрала навътре, кръвообращението е малко по-бавно.

3. Упражненията да се правят след закуска. Когато се упражнява на гладно, след това си още по-гладен. Има една китайска поговорка: „Студ и глад водят до патогенен студ“. Ето защо е важно човек да закуси нещо топло. Ако пие студено, например една чаша вода на стайна температура може да е 15 градуса, а вътре в стомаха температурата е двойно повече.

Ако пием студена вода, това означава, че тялото изхабява запасите си от Ян (затоплящата чиста енергия) заради тази студена вода.

4. За спортисти и хора, които имат тежка физическа работа – сутрин е добре да ядат солено. Солта излиза после заедно с потта по време на тренировки и работа.

5. Най-добрата тренировка сутрин е разходката. Ако на ден се правят по 10 000 крачки, това регулира кръвната захар и кръвното налягане, а и помага при затлъстяване и наднормено тегло. 10 000 стъпки са равни на 1 час и 30 минути ход. Важното е да не се бърза, а бавно и спокойно. Целта е тялото постепенно и плавно да се затопли, а не изведнъж. Разходките да не водят до изпотяване, а до състояние на пред-изпотяване.

Човек да усеща лека влага в дрехите, това е достатъчно. Този принцип е много важен както за млади, така и за стари.

6. През зимата е важно да се яде ряпа – бяла, розова, продълговата, кръгла, включително и репички! През зимата кожата е по-свита и суха. Енергията се е прибрала навътре в органите и лесно ги затопля. Затова през стомахът и червата лесно натрупват много горещина. Тя може да се изразява по различен начин, включително и усещане за болки в зъбите и сухота в устата.

11 важни съвета за здравето през зимата от академията за китайска медицина "Ханлин". Лека супа от ряпа
11 важни съвета за здравето през зимата от академията за китайска медицина „Ханлин“. Лека супа от ряпа

Ако през зимата се яде ряпа (на салата, супа или задушена), тя ще освободи застоя в червата и стомаха и ще подобри храносмилането. Щом червата и стомаха са проходими, вътрешната патогенна горещина ще намалее, тялото ще се балансира.
Ряпата кара енергията, кръвта и течностите в тялото да са проходими.

7. По-възрастните е добре да подремват малко на обяд. 20 минути-половин час обедна дрямка е напълно достатъчна за възстановяване на силите и по-добър баланс на Ин и Ян.

8. Китайска поговорка гласи: „Младите боледуват напролет, а старите – есента и зимата“. На живелите по-дълго още през есента настроението им пада. Това е защото не им достига ЯН енергия. Стават пасивни, тъжни, подтиснати, песимистични, нищо не искат да правят. Ето защо пиенето на чай също е лечебно. Чаят улеснява храносмилането, премахва влагата, улеснява черния дроб и прогонва депресията.

11 важни съвета за здравето през зимата от академията за китайска медицина "Ханлин". Чай
11 важни съвета за здравето през зимата от академията за китайска медицина „Ханлин“. Чай

9. Много е полезно за старите хора да се събират с приятели и да пият чай на сладки приказки и леки, ведри разговори.

10. Вечерята трябва да е по-безсолна и лека. Може да е супа, каша, зеленчуци. Важно е вечер да не се преяжда. След вечеря – масаж на корема с длани.

11. Преди сън – топла баня на стъпалата. Може с листа от пелин, с джинджифил или други билки. Колко време трябва да киснат стъпалата? Докато усетите, че челото и носа леко започват да се изпотяват. Топла баня на стъпалата успокоява мозъка и е ефективен метод при безсъние. В случай, че все още не можем да заспим и имаме безсъние, тогава правим и масаж на стъпалата, особено на точките юн чюан и тай си.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *