Дромомания

„Софиямед“ разкри Простата център

„Софиямед“ разкрива Простата център
„Софиямед“ разкрива Простата център

   В месеца посветен на мъжкото здраве, медицински комплекс „Софиямед“ разкрива специализиран Център за профилактика, съвременна диагностика и лечение на заболяванията на простатната жлеза.

 Центърът предлага възможности за медицинска оценка на състоянието на простатата чрез най-модерните диагностични методи, както и комплексно лечение на простатните заболявания, чрез водещата медицинска експертиза на специалистите от лечебното заведение.

Диагностиката на пациенти с оплаквания от страна на простатата се осъществява чрез извършване на специализирани лабораторни и образни изследвания, както и консултация с един водещите специалисти по това направление от болницата – ръководителят на Центъра и началник на Клиниката по урология проф. д-р Калоян Давидов, д.м., и неговият екип.

Центърът разполага с последно поколение апаратура: ехографски системи за ултразвуковата диагностика и провеждане на инвазивни процедури в областта на урологичните заболявания като fusion биопсия, както и ядрено-магнитен резонанс.

В Простата центъра на „Софиямед“ се извършва и лечение придоброкачествена хиперплазия на простатата (увеличение на простатата) и злокачествена хиперплазия на простатата (рак на простатата). То се осъществява чрез последно поколение лазерни системи, ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi.

„Благодарение на холмиум лазерната ни система, произведена през 2023 г., и заедно с другия комбиниран лазерен апарат с който разполагаме, както и последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi за роботизирана хирургия, лечебното заведение предлага най-комплексните и съвременни възможности за профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на простатата в цялата страна“, коментира проф. Давидов. 

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е едно от най-често срещаните заболявания сред мъжете над 50 години и се характеризира с увеличение на размера на простатната жлеза.

„Софиямед“ разкрива Простата център
„Софиямед“ разкрива Простата център

Рисковите групи за развитие на ДПХ включват мъже с напреднала възраст, тъй като заболяването става по-често след 50 годишна възраст, както и наличието на родител със заболяването, което също може да увеличи вероятността за развитие на ДПХ.

Симптомите на доброкачественото увеличение на простатната жлеза са свързани с уринирането и могат да включват:


– Често уриниране през деня и нощта (полакиурия и никтурия).
– Трудност при започване на уринирането.
– Чувство за недоизпразване на мехура в края на уринирането.
– Слаб струя на урината.
– Неволево изпускане на урина (ischuria paradoxa)

Карциномът на простатата е най-често диагностицираният вид рак при мъжете заедно с рака на дебело черво и белия дроб, като води до значителен брой смъртни случаи в световен мащаб, в случай че не бъде лекуван своевременно.

Рисковите групи включват мъже над 45 години, както и тези с първостепенни роднини диагностицирани с рак на простатата. Симптомите на ранния рак на простатата обикновено са слабо изразени и включват тези и при доброкачествено увеличение на простатата – често уриниране, трудно започване и приключване на уринирането, както и усещане за недоизпразване на мехура в края на уриниранет.

„При голяма част от мъжете обаче липсва каквато и да е симптоматика. Поради тази неясност, редовният скрининг с PSA (простатно-специфичен антиген) тест и дигитално ректално изследване, са важни за ранното му откриване“, уточнява урологът. 

Това е четвъртият по ред специализиран Център, който „Софиямед“ разкрива само за 2023г.

Повече информация за Простата центъра в „Софиямед“ вижте на: www.hospitalsofiamed.bg 

Час за консултативен преглед може да се запише на тел. 02 465 00 00 или 0895 555 444

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *