Дромомания

Проектът „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“ завърши успешно

Проектът "ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!"завърши успешно
Проектът „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“завърши успешно

Фондация „Дарби“ завърши успешно проекта „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ“ с финансовата подкрепа на Столична община – Програма Европа 2023. Проектът, номер СОА23-ДГ56-1376/06.06.2023 г., в партньорство със СО район Кремиковци и „Асоциация на екскурзоводите в България“ имаше за цел да покаже една съвременна Европейска столица, горда със своето световно значимо историческо и културно наследство. 

„ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“  стартира на 17 септември – прекрасния християнски празник Вяра, Надежда, Любов и майка им София и на Деня на София в Кремиковски манастир. Манастирът „Св. Георги Победоносец“ има стара история с уникален храм от 1482 г. с древни стенописи, както и по-нов храм, който е привлекателно място за  хората от столицата и страната. 

Проектът "ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!"завърши успешно
Проектът „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“завърши успешно

Гости и участници съпреживяха големия празник – от Светата литургия в храма и тържествения Водосвет, през изпълненията на децата от детска градина „Звездица“, арт ателие и прекрасната фолклорна певческа и танцова програма, подготвена от жителите на  район Кремиковци.

Проектът „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“завърши успешно

Второто събитие на 30.09.2023 г. в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, кв. Горубляне, туристите научиха интересната история на Светото място и се включиха в Музикално ателие и концерт с песнопения в прослава на Бога на хор „Свети Серафим Софийски“ под диригентството на Анелия Кочева. 

Следващото събитие от „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“ на 7.10.2023 г. събра гостите в Обрадовския манастир „Свети великомъченик Мина“, за да научат историята му и да се поклонят пред чудодейната икона на  Свети великомъченик Мина с молитва за благодат и изцеление.

В Светата обител е издигнат и прекрасният храм „Св. Николай Чудотворец“, в който участниците в проекта „Духовна София пее“ проведоха музикален уъркшоп и имаха възможност да се докоснат до красотата на православната музикална култура, наслаждавайки се на концерта на детски хор „Бодра смяна“ при НДД София с диригент Александър Кочков.

Проектът "ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!"завърши успешно
Проектът „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“завърши успешно

На 14 октомври 2023 г., когато се чества големият християнски празник Света Петка, завършиха дейностите на фондация „Дарби“ по проект „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“. В храм „Свето Благовещение“ гостите  имаха възможност да се включат в Музикалното ателие и да се насладят на изпълненията на ангелогласните малки певци от хор „Бодра смяна“ при НДД – София с диригент Маестро Александър Кочков. Те отново откриха едно ценно духовно съкровище – прекрасната Света обител в ж.к. Дружба 2, с Неделно училище и издание на вестник, както и с първата кухня за социално слаби в България.

Като резултат на дейностите по проекта, екипът на фондация „Дарби“ продуцира документален филм „Духовна София пее!“, който показва интересни аспекти от многоликата ни столица – София, древна и млада. Тя „расте, но не старее“! София – красив град с изключителен културен и духовен потенциал на европейски и световен туристически център!

Проектът "ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!"завърши успешно
Проектът „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“завърши успешно

Филмът беше прожектиран на пресконференция на 10.11.2023 г. /петък/; 11:00 ч. в БТА, на която присъстваха партньори и участници по проекта, гости и журналисти. Г-жа Валерия Пачева от Програма „Европа“ 2023 към Столична община прочете приветствено обръщение от името на г-жа Екатерина Йорданова – председател на програмния съвет.

Бе отчетено, че по нестандартен и иновативен начин екипът на фондация „Дарби“ в партньорство с „Асоциация на екскурзоводите в България“, Район „Кремиковци“ и всички други участници са показали на практика как могат да се представят изключително интересни места в периферията на София.

С концерти, музикални и арт ателиета с участието на деца, гостите на столицата бяха съпричастни и емоционално заредени, както от красивата природа, така и от историята и духовната сила на Светите места, които станаха мизансцен на 4 събития – концерти. На тези концерти туристите имаха възможност да се докоснат и да изпитат силното въздействие на църковно православната музика, изпълнена от детски хорове.

След прожекцията на филма изказаха задоволство  като участници  в проект „Духовна София пее!“:  Анелия Кочева – диригент на детски хор „Св. Серафим Софийски“, Николай Миндов – председател на „Асоциация на екскурзоводите в България“, Лилия Постолова от Българската федерация по туризъм, както и журналистката от в-к „Учителско дело“ – Велина Антова.

Управителят на фондация „Дарби“ г-жа Бистра Илиева заяви, че и за напред усилията на организацията ще са в посока участието на деца в подобни програми с цел тяхното културно и духовно израстване.

Тя покани всички представители на туристическия бранш да се обръщат за съдействие при осъществяване на такива събития, за да превърнем София в силен притегателен център за български и чуждестранни гости.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *