Дромомания

Димо Дренчев връчи приза за Прокурор на годината

Димо Дренчев връчи приза за Прокурор на годината
Димо Дренчев връчи приза за Прокурор на годината

Народният представител и член на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Димо Дренчев връчи статуетката Темида на Радост Бошнакова, след като минути преди това от сцената на Националните правосъдни награди обяви, че тя е победителка в категорията Прокурор за 2023 година.

Димо Дренчев връчи приза за Прокурор на годината
Димо Дренчев връчи приза за Прокурор на годината

Петима номинирани обвинители от цялата страна участваха в надпреварата – Елица Калпачка от РП Благоевград, Радост Бошнакова от РП Несебър, Димитър Костов от РП Пловдив, Робертино Тодоров от РП Плевен и Ивайло Петров от Софийска градска прокуратура.

На всички тях Димо Дренчев поднесе грамоти. Освен прокурори, на събитието се награждават адвокати, нотариуси, съдии, медиатори, синдици, съдии по вписванията и т.н.

Престижните Национални правосъдни награди нямат аналог в цял свят, те се провеждат за 11-та година, след като през 2013-та година се раждат по идея на Софийска адвокатска колегия и тогавашния й ръководител Петър Китанов, и Балканската медийна асоциация, за повдигане престижа на адвокатурата.

Тази година да приеме международния приз за Европейско правосъдие се съгласи Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

„За мен е истинска чест да получа приз от така уважаваните „Национални награди за правосъдие“. Тази награда е признание за работата, която вършим заедно с моите колеги в Европейската прокуратура. То нямаше да е възможно без невероятния ентусиазъм, отдаденост и професионализъм на екипа на Евро Прокуратурата.

Имахме трудната задача да създадем силна и ефективна институция, ползваща се с доверието на европейските граждани, способна да защити финансовите интереси на Европейския съюз и да допринесе за прилагането на върховенството на закона.“, каза тя в специално видеообръщение.

Приза на сцената от нейно име прие Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

На сцената да получи Гран При излезе и един от най-ерудираните специалисти в областта на европейското и международното право в България – доц. д-р Юлия Захариева. Статуетката Темида й бе поднесена от нейния ученик – конституционния съдия проф. Атанас Семов.

Церемонията бе част от Благотворителния бал на юристите, на който се събират средства за деца с церебрална парализа. Самите дечица присъстват в залата, а след търга с картини на изявени творци, им бяха дарени 20 400 лева.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *