Дромомания

В Китай човек може и самолет да си купи през телефона

В Китай човек може и самолет да си купи през телефона. Град Нинбо
В Китай човек може и самолет да си купи през телефона. Град Нинбо

В Покана за пътуване на 28 януари 2024 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Димитър Владиков за Нинбо – най-голямото пристанище в света, Шанхай и Ханджоу. Да не приемеш чаша чай е голяма обида при туарегите в Алжир

Чаят на туарегите в пустинята Сахара има "яка" като бира
Да не приемеш чаша чай е голяма обида при туарегите в Алжир

Неотдавна университетският преподавател от Китай Димитър Владиков разказа за посетените от него екзотични острови в разговор по месинджър. Той обаче се върна за малко в България и би било углавно престъпление да го пуснем да се върне обратно в Шанхай, без да е споделил последните новости от Поднебесната империя.

 Димитър Владиков е любител на плажовете и островите
Димитър Владиков е любител на плажовете и островите

Личните ми наблюдения от трите ми посещения там е, че всеки път щом отида сякаш някой е сменил държавата. Толкова бързо се развива. Той ни разказва за Нинбо, град който през последните 20 години се превърна в най-голямото пристанище в света.

Град Нинбо в Китай
Град Нинбо в Китай

Димитър Владиков, преподавател по бизнес комуникации на английски в Китай. Той е шесткратен шампион на България по таекуондо, треньор по кикбокс на китайци, а напоследък и увлечен по тайландското бойно изкуство муай тай. Със същата вещина обаче ползва и клавиатурата като писател, защото е любопитен пътешественик.

Кошка, котката на Димитър Владиков, също е почитател на книгите му
Кошка, котката на Димитър Владиков, също е почитател на книгите му

Запитах го колко пъти е ходил в шанхайския музей, един от най-неизбродимите, които съм посещавала. Оказа се ,че всеки път щом има гости от България, той ги води и там.

Професор Дими, както го наричат студентите в Ханджоу, ни разхожда и до китайската Венеция, където по каналите все още гребат гондолиери.

Неизбежно бе да попитам Димитър Владиков какво е отношението на китайците към един чужденец избрал да работи в страната им. Поинтересувах се дали вече е натрупал базови познания по изключително трудния китайски език. А той се похвали, че щом вече и шофьорите на такси го разбират, значи се справя добре.

В Шанхай дронове доставят храна за вкъщи
В Шанхай дронове доставят храна за вкъщи

Дроновете разнасят храна за вкъщи в Шанхай, а сервитьорите се чудят какво да правят парите в брой, когато някой чужденец реши да си плати питиетата в кеш.

Там човек ако реши и самолет може да си купи през телефона с местна платформа, която е и банкова карта, и социална мрежа, и начин за легитимиране, разказа университетският преподавател  Димитър Владиков, който от България поев посока Тайван.

Посрещнах новата година в Алжир и нямам търпения да ви разкажа за град Джанет, сгушен в самото сърце на пустинята Сахара.

Повече четете тук

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *