Дромомания

Цигуларят Чарли Сием: За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър

Цигуларят Чарли Сием:  За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър
Цигуларят Чарли Сием: За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър

Кое е най-магичното място, където сте свирили

Аз намирам, че всяко място, където свиря на концерт е свещено изживяване. За разлика от други музиканти, които много пътуват, за да свирят по света. За тях всяка изява е просто още един концерт.  За мен това да излезеш на сцената е като да бъдеш в клетката с тигър. Винаги има елемент на опасност, но е и вълнуващо.

Понеже не изнасям непрекъснато  концерти за мен всеки един е възможност да изявя чувствата си, да общувам с публиката и това го прави много специален. По тази причина да бъда в  София и да свиря в зала България е център на живота ми в този момент.  Да свиря у вас, в Париж, Ню Йорк или Хонконг е най-добрият жизнен и професионален опит за мен.  Атмосферата, публиката, залата – това са спомени, които пазя в сърцето си до следващия концерт и затова всяко място, където имам възможност да свиря  за мен е магично.

Бях на 15 години, когато тръгнах сам за първия си концерт извън Англия. От тогава Бразилия е магично място за мен. Няма да забравя „Сала“ в Сао Паолу. Изненадващо страхотно място. Беше в една западнала част на града и сякаш от нищото се появи невероятна концертна зала. Трябваше да се возим в бронирани коли, за да стигнем до там, но беше фантастично.

Къде предпочитате са свирите – в зала или под открито небе?

В зала се чувствам сякаш съм продължение на инструмента. Залите са създадени така, че да засилват звученето на инструментите. И в творческо съзвучие с моята цигулка,  с оркестъра и с акустиката на залата даваме всичко от себе си, за да дадем на публиката най-доброто представяне. Когато съм на сцената се вживявам в мелодиите на прочути композитори. Това е лично пътуване в чувствата, които те са ни завещали да продължим. 

Понякога изнасям концерти на открити сцени, но сякаш звукът се стопява твърде бързо във въздуха.  Цигулката е прекалено малка на фона на Вселената. Имам нужда от пространство, в което вибриращият звук да се докосне до стените и резонансът да се върне обратно. Затова предпочитам концертните зали.

Цигуларят Чарли Сием:  За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър
Цигуларят Чарли Сием: За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър

Но Андреа Бочели, например, веднъж годишно изнася концерти под открито небе в родното си градче Лаятико. Там кипарисите са посадени така, че  да подобряват акустиката.

Да, аз съм бил там. Една приятелка дойде да ме посети и каза „имам билети за този концерт, искаш ли да дойдеш с мен“. Аз трябваше да я закарам, защото тя не разполагаше с кола в Италия. За мен това беше интересно преживяване. Но за концерт там е необходимо голямо озвучаване, микрофони, специална апаратура…

Нещата са много различни. Защото за цигулката най-добре е натуралната акустика, микрофонът променя звука й. Честотата на звука се компрометира.  От артистична гледна точка концертите на Андреа Бочели под небето на Тоскана са великолепни.  Но там голямо значение има озвучаването и не биха могли да бъдат сравнявани с финеса, с нюансите на цигулката и възможностите, които дава една голяма концертна зала. Една озвучителна система и микрофоните наистина променят звука.

Цигуларят Чарли Сием:  За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър
Цигуларят Чарли Сием: За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър

Вие имате безценна цигулка. Как пътувате с нея?

(усмихва се) Много дискретно.   Повечето хора мислят, че я държа в сейф и че полагам специални грижи за нея. Тя е солиден инструмент. Не мисля, че ще й се случи нещо лошо по отношение на сигурността, защото е много известна, а пазарът за такива е малък. Не са много хората, които могат да си купят цигулка за 17 милиона долара.

Чувствам се сигурен, когато е в ръцете ми. Свиря на тази цигулка от години, всичко, което съм постигнал е с нея. Но тя е доста непостоянна и темпераментна. Взимам я на концерт, а тя не иска да свири. Просто отказва. По едно време мислех да я продам, но осъзнах, че искам да й остана верен. И тя винаги е с мен.

Цигуларят Чарли Сием:  За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър
Цигуларят Чарли Сием: За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър

В момента вашият дом е Монако. Но мястото е много малко

Като малко село е. 

Не е ли скучновато?

За мен не е. Аз изпълнявам всекидневната си рутина и тя е същата, независимо дали съм в Лондон, Франция или Монако. Правя физическите си упражнения, свиря на цигулката, прекарвам много време със семейството си и Монако е перфектното място за това.  Нямам активен социален живот, предпочитам тихото съществуване, а Монако с възможността да си близо до морето и с хубавия си климат е чудесно.

А какво ще кажете за Италия, където сте живели дълго време? Разкажете ни за любимите си места там.

Аз я обичам. Обичам италианската култура, обичам животът в Италия, обичам тамошните градове, харесвам архитектурата, изкуството да се живее е много вдъхновяващо. Обичам Флоренция и околностите, Венеция, старинни градове, които приличат на приказна фантазия.

Неапол е сред любимите ми градове. Той не е необходимо да бъде  излъскан и съвършен за туристите като Флоренция и Венеция. Неапол е груб, истински, с душа, със собствен аромат. Човек се привързва към него. Флоренция и Венеция, разбира се, са пълни с история и култура. Но те са нещо като Дисниленд или филиал на Холивуд с тези пълчища от посетители през лятото.  Но въпреки това ги обичам.

Сигурна съм, че знаете тайни места във Флоренция, далеч от туристическия поток.

Прекарах няколко години там и придобих навика да посещавам малки барове и ресторанти, далеч от местата, където се движат масовите туристи.  Същото е и във Венеция. Винаги можеш да избягаш зад ъгъла и да се озовеш на място, където да се почувстваш добре.

Цигуларят Чарли Сием:  За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър
Цигуларят Чарли Сием: За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър

За съжаление във Флоренция затвориха бара, където е измислен коктейла Негрони.

Така е, но го отвориха отново. Вече се намира на отсрещната страна на улицата.  Същият бар, в който се предполага, че граф Негрони е измислил напитката. Когато бях във Флоренция и се разхождах, видях, че вече има нов-стар бар и влязох да го видя. Аз не пих Негрони, а само кафе, но изглежда модерно.  Флоренция е магично място с история и собствен характер.

Планирате ли да се върнете във Флоренция?

Сега Монако е моят дом.  Там сме с моята жена и малката ми дъщеричка и не планираме през следващите няколко години да се местим, където и да било.  Но Монако има отлично разположение. Флоренция е само на няколко часа път с кола, а там винаги е хубаво да прекарваме известно време. Ние сме много привързани към това място.

Преди пандемията живеех в Италия. Карантината ме завари във Флоренция. Тя беше пагубна за кариерата ми, но се отрази положително на личния ми живот. Дълго време не си бях взимал почивка. Живеех от концерт на концерт, от държава в държава.  Този период ме накара да опитам да се свържа с почитателите си на по-интимно ниво.  Разработих концепция като телевизионно риалити.

Пътувах от град на град, изследвах културата, а после правех концерти там. Документално шоу с група музиканти – как те си взаимодействат и как претворяват нещата, които свирят.

Това е вашето трето посещение в България. Какво знаете за страната ни?

Определено мога да кажа, че харесвам всички личности, които срещнах тук. Както и младите красиви хора, които виждам наоколо. В зала България беше моят дебют в София. Надявам се да се върна. Жена ми беше с мен миналото лято във Варна.

Може би следващият път ще дойдем и с бебето, за да види България и то. Тогава определено ще разгледаме повече. От прозореца на хотела си видях, че близо до София има красива планина, която изглежда много романтично. 

Чарли Сием и съпругата му Виола
Чарли Сием и съпругата му Виола
Please follow and like us:

One thought on “Цигуларят Чарли Сием: За мен излизането на сцената е като да бъдеш в клетка с тигър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *