Дромомания

Как пътувате с цигулка за $17 млн.?Дискретно, отговаря Чарли Сием

Как пътувате с цигулка за $15 млн.?Дискретно, отговаря Чарли Сием
Как пътувате с цигулка за $15 млн.?Дискретно, отговаря Чарли Сием

В Покана за пътуване на 4 февруари 2024 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Най-магичните места, на които е свирил прочутият цигулар. Мистерии, графити и руини в алжирската Казба

Мистерии, графити и руини в алжирската Казба
Мистерии, графити и руини в алжирската Казба

Цигуларят Чарли Сием, смятан за олицетворение на модерния изпълнител на 21 век, неотдавна изнесе концерт в зала България.

Роден е в Лондон в семейството на майка британка и баща норвежец, един от най-влиятелните собственици на корабостроителници.  Започва да свири от тригодишен, по собствено желание, след като чува концерт за цигулка от Бетовен в изпълнение на Йехуди Менухин.

Съдбата си знае работата! 20 години по-късно Чарли вече свири на същата инструмент, който слуша за първи път като дете, създаден от прочути лютиер  Гуарнери дел Джезу през 1735 година. Цигулката е безценна, но материалното й изражение е 17 милиона долара. 

Чарли е посланик на благотворителната организация  на принц (вече крал) Чарлз. Работил е с изключителни диригенти като  Шарл Дютоа, Зубин Мета, Сър Роджър Норингтън и много други. На 26 години той става най-младият професор по музика в Обединеното кралство. Също така преподава в Университета по Изкуства на Нанджинг (Китай) и в Академията по Музика във Флоренция.

През 2014 Сием пише своето първо произведение за цигулка и оркестър – Canopy, което изпълни и у нас. Чарли често „прескача“ в други жанрове и си сътрудничи с изпълнители от ранга на The Who, Брайън Адамс, Бой Джордж, Майли Сайръс.

През април 2023 Чарли се ожени на графинята на Венеция – Виола Аривабене Гонзага, а неотдавна се роди първото им дете – дъщеричка. Фамилията Аривабене е една от най-старите и влиятелни италиански семейства от 1200 години насам.

Ако се чудите защо ви запознавам с личността на Чарли Сием, веднага ще ви отговоря. Преди  да отлети за Монако, където живее със семейството си, цигуларят даде интервю за Покана за пътуване. На тема пътешествия, разбира се.

Интервюто с Чарли Сием можете да прочетете тук

На концерта си в София цигуларят Чарли Сием, разговор с който прочетохте току що, доказа че когато големият артист е голям човек, прави големи жестове.

Той предостави безценната си цигулка Гуарнери дел Джезу от 1735 година на 16-годишната Далия Чолакова да свири с него в дует Прелюд от Шостакович на концерта му в зала България. Младата дама му е направила впечатление на безплатния Мастер клас, който подари на ученици от музикално училище в София.

В миналото издание на Покана за пътуване споделих приключенията си в алжирската част на пустинята Сахара и племето на туарегите. За там има още много какво да се разкаже, но днес ще ви водя в центъра на столицата Алже, както я наричат местните. И по-точно в Казбата.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *