Дромомания

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

От Азорските острови до Европа разстоянието е 1500 км,  до Канада – две хиляди, а до Южна Америка – малко над три хиляди. От наша гледна точка деветте късчета земя с пулсираща зеленина, трепетни пейзажи и уникален климат са на опаката страна на географията.

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Дори на картата не е лесно да ги открием, защото големината на целия архипелаг е с размерите на Люксембург и просто се губят в необятността на Атлантическия океан. Островите са португалска територия, а туристите ги посещават най-вече заради природата: диви лесове, горещи извори, сини езера, необичайни растения и животни.

Места с недокосната природа не са останали много на планетата, а за Европа, където всяко кътче е набъкано с население – да не говорим. Може би затова Азорите внимателно контролират туристическия поток.

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

На островите няма големи хотели, на пристанищата им не акостират гигантски круизни кораби,  а армии от блогъри със скъпи фотоапарати не опустошават изумрудените  ливади.  И докато сме на вълна сравнения със скъпоценни камъни – цветът на океана е като сапфир. Откъдето идва и името на архипелага – на португалски сини е „azures“.

Политиката на местното правителство и отдалечеността от континента са позволили на местното население да съхрани лежерния темп на живот.

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Една от причините островите да запазят уникалната си екосистема до наши дни е късното им заселване. Работата е там, че всички девет острова са с вулканичен произход и преди няколко века не е имало много желаещи да живеят в земетръсна зона с изригвания. Първите им обитатели стават безстрашни португалски мореплаватели през XV век.

Затова и в наши дни туристите трябва да бъдат готови, че природата може да попречи на плановете им като ги изненада с гъста мъгла,

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Ponta da Ferraria, в превод от португалския „горещ океан“, е рядък природен феномен. В малкия скалист залив попада ледената вода от океана, а откъм сушата  изпод земята текат почти врели минерални води. Когато двата потока се сблъскат, се образуват бурни вълни. 

Всеки може да усети лично температурният контраст. В залива къпането е разрешено. Най-подходящи са часовете преди залез, малко преди отлива, за да се усети най-силно разликата в температурата на сблъскващите се потоци.

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Азорските острови са и единственото място в Европа, където се отглеждат ананаси. Португалските мореплаватели донесли екзотичните плодове от Бразилия  през XVII–XVIII век. Сто години по-късно отглеждането им придобива промишлен размах.

Ароматът и сладостта им нямат нищо общо с онова, което ни продават за ананас в супермаркетите. Другото растение, което отличава Азорите от всичко, което се въди в Европа са черният и зеленият чай.  В плантациите сякаш нищо не се е променило от векове – чаените листенца се берат ръчно по първи петли.

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Столицата на архипелага е Понта Делгада, приятно градче, съхранило типичната португалска архитектура, готически катедрали, старинен форт. Струва си да се види и кулата Ermida de Nossa Senhora da Paz в село Вила Франка ду Кампу. Към нея води прочута стълба, украсена цялата с типичните за Португалия синьо-бели плочки азулежус.

През XVI век на мястото на кулата открили статуя на Света Богородица. Всеки път, когато  я премествали на по-подходящо място, тя по загадъчен начин се връщала обратно. Затова решили да й издигнат кула, от която се открива приказния пейзаж на острова.

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Азорските острови привличат любителите на гмуркането  и уиндсърфинга. На плажа Санта Барбара (на острова Сан Мигел) всяка година се провежда етап от световната купа по сърф.  Новаците в този спорт е по-добре да идват от юли до септември, защото през зимата вълните са за шампиони. Освен това, на островите с повече от 100 места за дайвинг, се срещат акули и скатове.

40 от плажовете на  Азорите имат син флаг по европейските стандарти.  Но само на остров Сан Мигел пясъкът на плажа е златист, на останалите вулканите са оставили своя отпечатък в „50 нюанса сиво“.

Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан
Традиционното ястие на Азорите къкри шест часа върху вулкан

Островите са любимо място за наблюдение на птици и морски обитатели. На пристанището в Понта Делгада изобилства от компании, които организират морски разходки до обитанията на китове и делфини.

Прочутите тунели в застиналата лава Algar do Carvão ви позволяват да видите как изглежда вулкан.  Природните „тръби“  са се образували, защото по двата склона на планината лавата е засъхвала неравномерно. Така са се получили тайните коридори, които са отворени за посетители само през лятото.

Пъстроцветните къщички и традиционната местна архитектура са вписани в съкровищницата на световното наследство на ЮНЕСКО.  На Азорите е и най-високата планина в Португалия – Пику, 2351 метра.

Кухнята на архипелага е доста по-простичка, отколкото на материка и не се отличава с изисканост: месо със зеленчуци в глинен съд, риба на грил.

На Азорите никой не бърза. Затова традиционното блюдо козиду даш фурнаш се готви шест часа. В тенджерата слагат месо, зеле, картофи, моркови и други зеленчуци. Запечатват съда и го закопават в нажежената пръст край фумарол – пукнатина в земята в подножието на вулкан, от която се вдига гореща пара.

Над закопаната тенджера поставят табелка с името на ресторанта. Въпреки това, корзидата не е туристическо развлечение. Местните жители си я готвят по същия начин като взимат под наем гореща яма за няколко евро.

Козиду даш фурнаш
Козиду даш фурнаш

Азорците произвеждат и половината от португалското сирене и много се гордеят с млечните си продукти. Поради липсата на хищници, кравите там пасат волно и щастливо, а млякото им е вкусно. Най-известното сирене се прави на остров Сан Жоржи,  носи неговото име и е доста солено.

Естествено, в островната кухня присъстват неизменно морските дарове, доста по-евтини, отколкото на континента. А огромните стекове от риба тон по вкус напомнят повече месо, отколкото риба.

Вече стана дума за азорските ананаси, но бананите и маракуята също се използват за направата на ликьори и сладкиши. Доста популярни печива са кексчетата Bolo D. Amelie с джинджифил, канела и пудра захар или Queijadas de Vila Franca, сладкиши, които се пекат от монахини на остров Вила Франка от XVI век насам.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *