Денят на турското кафе – 5 декември, бе отбелязан със специални тържества в София. Организирано в Университета по телекомуникации и пощи, събитието запозна участниците с богатата история, приготвянето и културното значение на турското кафе.
Участниците се почерпиха с уникалния вкус на турското кафе, докато наблюдаваха отблизо процеса на приготвянето му. Кътът за турско кафе привлече значително внимание, подчертавайки ролята на кафе културата за насърчаване на социалните връзки.
Значението на турското кафе
Признато от ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство на човечеството, турското кафе е едно от най-ценените културни съкровища на Турция. То е много повече от обикновена напитка, защото символизира радостта от споделянето, което беше внимателно представено на международните участници по време на събитието.
Същият ритуал бе изпълнен и в зала „Диамант“ на хотел „Рамада“ ден по-рано пред представители на дипломатическия корпус.
Софиянци се насладиха на още прояви на турското изкуство и кулинарни традиции:
Обучение по ебру – изкуството да се рисува върху вода. Типично турският занаят се прави с естествени бои, „подправени“ с говежда жлъчка. Водата, върху която се създават картините също съдържа специални материали, за да не потъват боите. Върху рисунката, направена с четка от розово дърво и косми от конска опашка, се поставя плътна хартия и картината е готова.
Работилница за керамика с грънчарско колело: Елегантността на турското майсторство беше показана чрез майсторски керамични творения.
Изложба за керамика и тъкане на института Kırklareli Olgunlaşma: включваща грънчарски и текстилни произведения от богатото наследство на Турция, изложбата демонстрира изящното изкуство на Enstitüsü Kırklareli Olgunlaşma. Тези майсторски творения получиха голямо признание от посетителите.
Изложбата включваше зашеметяващи керамични и текстилни произведения, които вдъхнаха живот на турското майсторство. Присъстващите бяха изумени от сложните модели и техники, отразяващи вековна турска художествена традиция, която продължава да процъфтява и днес.
Селекции от турската кухня: Традиционните ястия предложиха на гостите вкус от кулинарното богатство на Турция.
Модно ревю „Турско червено и лунно бяло“.
Кулминабцията на деня бе ослепителното модно шоу „Турско червено и лунно бяло“, което отпразнува историческото и културно значение на емблематичното турско червено. Ръчно изработените облекла демонстрираха вечната красота и елегантност на традиционния турски текстил, създаден от талантливите занаятчии от института Kırklareli Olgunlaşma.
Историята на турското червено: символ на артистичност и наследство
Историята на турското червено датира от османската епоха, като води началото си от град Одрин. Този жив нюанс на червено, постигнат чрез сложен процес на боядисване в 38 стъпки, беше не само визуално поразителен, но също така придаде на тъканта антибактериални и противогъбични свойства – качество, несравнимо дори със съвременните технологии.
През 17-ти и 18-ти век тайната формула на турското червено се превръща в центъра на вниманието на европейските търговци, които се стремят да възпроизведат нейния блясък. Известен в Европа като Rouge d’Andrinople (Odrine Red), той революционизира европейския текстилен пазар и затвърди мястото си като символ на османската иновация.
Възродено след задълбочени академични изследвания и патентовано през последните години, турското червено сега се празнува не само в текстила, но и в керамиката и други занаяти, благодарение на усилията на институции като Kırklareli Olgunlaşma Institute.
Турският посланик Мехмет Саит Уянък: „Дните на турската култура укрепват приятелството“
В своето основно слово Н.Пр. Посланик Мехмет Саит Уянък подчерта важността на културните събития за насърчаване на по-дълбоките връзки между Турция и България.
„Дните на турската култура не само празнуват нашето богато наследство, но и служат като мост на приятелството и разбирателството между нашите две нации. Работилниците, изложбите и това зашеметяващо модно шоу са доказателство за споделената културна хармония между Турция и България.“
„Следващата година ще продължим да организираме поредица от културни, академични и кулинарни събития, за да отпразнуваме стогодишнината от подписването на Споразумението за приятелство между Турция и България.“
Посланикът също така изрази благодарност на ключови участници, включително ректора на Университета по телекомуникации и пощи, професор Миглена Темелкова, за нейната трайна подкрепа за културния и академичен обмен, както и на собственика на Klas Gıda г-н Сейхан Якупоглу за неговото щедро спонсорство.
Закриване на Турските културни дни
Честванията отбелязаха закриването на Дните на турската култура. Събитието, на което присъстваха както турски, така и български гости, допринесе за укрепване на културните връзки между двете страни.
Събития като тези играят важна роля за насърчаване на културния диалог и за по-нататъшното укрепване на приятелството между Турция и България.