
Интервю на Оля Ал-Ахмед
На фона на епидемичната обстановка хората да подходят отговорно към ситуацията, да спазват мерките и да се ваксинират, ако нямат противопоказания за това. Живеем във времена, за които нямаме пример в близката ни история. Всичко което се случва и посоката, към която ще поемем зависи изцяло от нас и е важно да бъдем част от обществото и да сме отговорни, съветва д-р Господинова.
Д-р Йорданка Господинова е лекар, треньор по здравословно хранене. Нейната прабаба е била прочут народен лечител в Асеновград. Майка ѝ е медицинска сестра. Ето защо лекарската професия приема като призвание. Посвещава професионалния си път на търсене и помощ към хората. Когато преди три години създава програмата за умно отслабване Smart Diet, приема като мисия помощта, която оказва на хората да отслабнат и да бъдат здрави и щастливи. Стотици са успешните истории на Smart Diet.
Усмивката на лицата на хората, щастието, което звучи от думите им на благодарност към д-р Господинова са нейната най- голяма награда.
Доктор Йорданка Господинова е забележителна жена. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ.
Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и с помощта на дълбоките си познания за принципите на човешкото тяло и психика разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата.
Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност бизнес, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България и с огромна усмивка води все повече изумени от резултатите хора през пъртината, която е проправила сама.
Д-р Господинова в разгара сме на четвъртата вълна на Ковид-19, която настъпи през есента. Какъв отпор да дадем на вируса? Коя храна ще подсили имунитета ни?
Изборът ни на храна има пряко въздействие върху здравето и функцията на нашите тела, както и върху нашата имунна система. Тъй като коронавирусът все още циркулира, темата за добрата храна, която поддържа здрава имунна система добива все повече популярност.
Учените започват да разглеждат връзките между диетата и инфекциите с COVID-19. Една основна точка, която правят: Необходими са разнообразни хранителни вещества, за да се поддържа здраво тяло и имунна система. „Няма нито едно хранително вещество, което да действа като вълшебен куршум за защита на хората [от COVID-19]“, казва Филип Калдър, хранителен имунолог от Университета в Саутхемптън във Великобритания.

Хората се нуждаят както от микронутриенти, така и от микронутриенти в оптимални количества, за да подобрят резистентността на организма си към инфекциозни заболявания. Микронутриентите включват витамини и минерали. Макронутриентите ни дават енергия и градивни елементи, за да поддържаме телесните си функции. Те могат да бъдат разделени грубо на три групи: въглехидрати, протеини и мазнини.
Препоръчително е да се яде разнообразие от плодове и зеленчуци, бобови растения (например леща, нахут, боб, грах), ядки, пълнозърнести храни (например кафяв ориз, овес, просо) и храни от животински произход(яйца, кисело мляко, риба, немазни меса, пилешко). Препоръчително е да се приемат поне 200-300 грама плодове (такива с не много високо съдържание на въглехидрати) и 200-300 грама зеленчуци всеки ден. В Гугъл като напишем името на определена храна може да получим подробна информация за това какви нутриенти съдържа, колко калории съдържа, и по този начин да направим оптимален хранителен режим.
Наколко нутриента, които са много препоръчителни за консумация, за повишаване на отбранителните сили на организма ни са:
- Витамин А – този витамин помага за здравето на червата, дихателната система и всички системи на организма ни. Богати на витамин А храни са моркови, сладки картофи, спанак, броколи и червени чушки.
- Витамин С – той помага за образуването на антитела. Цитрусовите плодове, ягодите, червеният пипер и кивито са богати на витамин С.
- Витамин Е – той помага за неутрализацията на свободните радикали, като действа като антиоксидант. Храните, богати с витамин Е, са растителни масла, ядки, семена и авокадо.
- Цинк – в нашето тяло има много цинк-зависими ензими и дефицитът е свързан с имунна дисфункция. Богатите на цинк храни включват боб, семена, ядки, месо, пилешко и морски дарове.
- Протеин – незаменимите аминокиселини, са от съществено значение за функцията на Т-клетките, които са клетки, които защитават тялото от патогени. Месо, пилешко, морски дарове, яйца, боб, ядки и семена съдържат много протеини.
Доказано е, че тези хранителни вещества помагат на имунната ни система да работи най-ефективно, но приема на прекомерни колечиства от някои от тях може да има негативен ефект върху организма ни.
- Предвид очакваното застудяване, какво ще ни посъветвате да пием?
- Добрата хидратация на първо място е изключително важна за правилното функциониране на имунната ни система. Приемът на поне 2.5-3 литра течности на ден повишава отбранителните сили на организма ни. Хубаво е да приемаме чисти напитки, без добавени консерванти, оцветители и подсладители. Много благоприятен ефект върху организма ни оказват чайовете, защото освен хидратация те ни осигуряват и полезни субстанции, които ни помагат да се борим с вируси и други инфекции. Добри примери са мурсалки чай, чай от мащерка, чай от джинджифил, зелен чай и много други. В България могат да се намерят едни от най-добрите чайове на света.
- В началото на пандемията всички говориха за джинджифил, бразилски орех и други неща, които ни предпазват от Ковид. По мои наблюдения сега вече никой не говори за тях. В дейтвителност съществуват ли продукти, които наистина предпазват и как?
- Както изброих, има доста храни, които подобряват функционирането на имунната ни система, но съжаление няма такава, която да ни гарантира, че няма да се разболеем от Ковид или, че ще го прекараме тежко. Единственият продукт, който ни дава защита от вируса е ваксината. За съжаление в България хората са подложени на информационна кампания против ваксинацията, което и причина за негативната статистика по отношение на заболеваемост и смъртност. Хората трябва да се научат да получават информацията си от лекари и компетентни органи и да спрат да се доверяват сляпо на становища и лъжливи сведения, споделени по социалните медии.
- „Делта“ вариантът както виждаме се разпространява и при младите хора, дори при децата. Какво ще посъветвате младежта – какви норми на живот да спазва и с какво да се хранят подрастващите за укрепване на организма им?
- Освен изброените препоръки, младите хора трябва да практикуват социално отговорно поведение. Неестествено е да бъдат затваряни и ограничавани, особено когато са взели необходимите мерки, но когато съществува опасност да се заразят и да се разболеят е необходимо да предпазват близките си, особено по-възрастните.
- Най-възрастните продължават да наблягат на теорията, че туршиите и изобщо зимнината е полезна , защото киселата среда предпазва от вируси. Това така ли е или е мит? Какъв е вашият съвет относно консумацията на туршии и маринати?
- Туршиите могат да бъдат вредни
Консервираните зеленчуци може да предизвикат не само стомашни проблеми, но и повишаване на кръвното налягане заради голямото количество сол. Освен това консумирането на туршии може да доведе до гастрит или язва. Тук виновник е и високата киселинност, която се получава при процеса на консервиране. Не се успокоявайте с това, че закупената от пазара туршия от собствен производител е по-надеждна. Всяка година от Агенцията по храните санкционира нелегални търговци по пазарите, които не съхраняват правилно зеленчуците и не мият качествено съдовете, вследствие на което туршиите са негодни за консумация.
Но, те могат и да са полезни, и да ни помогнат да отслабнем
Ферментиралите зеленчуци от зимнината имат и благоприятен ефект върху организма. Съставки в някои туршии и киселото зеле забързват метаболизма на човек, помагайки му в борбата срещу килограмите. Това се дължи на ферментационните ензими, които се отделят от зеленчуците при процеса им на ферментация, което всъщност се случва в един буркан туршия. Такива зеленчуци се усвояват изключително бързо от организма
и подобряват функционирането на червата. Имат благоприятен ефект при артрит, проблеми в храносмилателната система, подобряват функционирането на имунната система.
Изводът е следния – туршиите могат да имат благоприятен ефект за нашия организъм, но трябва да бъдат консумирани в разумни количества.
- До колкото ми е известно, преяждането изключително вреди на защитните функции на организма. Така ли е? Какво количество храна трябва да поемаме за да сме здрави?
- Преяждането вреди не само на защитните функции на организма. То е свързано с някои значителни физически, емоционални и социални рискове. Повече от 50% от хората със склонност към преяждане имат затлъстяване. Това се дължи на повишеният прием на калории. Само по себе си затлъстяването значително повишава риска за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, както и тип 2 диабет и рак.
- Други здравословни рискове, свързани с този тип хранително нарушение са проблеми със съня, астма и синдром на раздразненото черво.При жените състоянието е свързано с риск от проблеми с фертилитета, усложнения при бременност и развитие на поликистозен овариален синдром.
- Въпреки, че тези рискове за здравето са значителни, съществуват различни ефективни методи за лечение и повлияване.
- Склонността към преяждане е свързана с повишен риск за наддаване на тегло и затлъстяване, развитие на диабет и сърдечно и мозъчносъдови заболявания. Съществуват и допълнителни здравословни рискове като проблеми със съня, хронична болка, ментални проблеми и нарушено качество на живот.

- И, в края на нашето интервю, както винаги очакваме вашите кратки сезонни съвети към нашите читатели
- – Както винаги, съветвам хората да се хранят пълоценно, да избягват прекомерна консумация на вредни храни и алкохол, да пият голямо количество течности и да бъдат активни. На фона на епидемичната обстановка също така ги съветвам да подходят отговорно към ситуацията, да спазват мерките и да се ваксинират, ако нямат противопоказания за това. Живеем във времена, за които нямаме пример в близката ни история. Всичко което се случва и посоката, към която ще поемем зависи изцяло от нас и е важно да бъдем част от обществото и да сме отговорни. Бъдете здрави!