Дромомания

Ромската нова година „Васий“ посрещат в Сливен с шоу и кулинарна изложба

Ромската нова година „Васий“ посрещат в Сливен с шоу и кулинарна изложба
Ромската нова година „Васий“ посрещат в Сливен с шоу и кулинарна изложба

На 11 февруари с грандиозно шоу и кулинарна ромска изложба в Сливен ще бъде ознаменувана ромската нова година „Васий“.

В Парк хотел Централ – „Зимна градина“ от 14.00 ч. стартира празничната програма с участието на поп изпълнителя Щилиян и маестро Николай Кирилов, който ще изпълни автентична ромска музика на пиано.

На празничното събитие ще присъстват представители на ромската общност от града и страната, но и учители, родители, представители на местни и държавни образователни институции.

Шестнайсет ромки ще представят автентични гозби, характерните за празника Васи: зелеви сарми, петел с кисело зеле, пълнена пуйка, мина (баница), баклава, бокий (питка) с паричка, които задължително присъстват на ромската трапеза в този ден.

Ромската нова година „Васий“ посрещат в Сливен с шоу и кулинарна изложба
Ромската нова година „Васий“ посрещат в Сливен с шоу и кулинарна изложба

Преди да се седне на масата за Васий, по традиция се извършва ритуалът „кадене”, като се слага върху керемида захар, тамян и здравец и най-възрастният мъж в семейството благославя трапезата за берекет. На нея се слагат освен всички ястия и парите, златото, имането.

На ромската трапеза често присъстват  било мина (сладка баница), бокий (питка),   курабии, мекици, катми, залети с прясно мляко и мед.

Има цели фамилии потомствени баничари, хлебари, сладкари от ромски произход – все майстори. Занаятът се предава от баща на син, от майка на дъщеря и много млади хора го практикуват, като разработват успешно своя бизнес.

Характерни за ромската кухня са и разнообразните зелени постни манджи – копривена каша с орехи, лобода, лапад, спанак, гъби, доматена каша, празена каша, лозови сарми, които почти винаги се приготвят на тих огън.

Ромската нова година „Васий“ посрещат в Сливен с шоу и кулинарна изложба
Ромската нова година „Васий“ посрещат в Сливен с шоу и кулинарна изложба

Билките, които се използват най-често в ромската кухня са: гюзум (джоджен), мента, босилек, магданоз, чубрица, кимион, риган, мащерка, див чесън.

Събитието, с бенефициент Община Сливен, се организира по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“ в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование“.

Финансирано е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *