Дромомания

Как се прави хинкали – грузинско национално ястие

Нагледни уроци (с видео) от шеф Тамта Халваши с активното участие на Н. Пр. Тамара Лилуашвили

Как се прави хинкали? И що е то? Някои от вас ще кажат, че приличат на пелмени, други – на китайски шаомай, но вкусът им е най-близък до нашия. И са невероятно апетитни.

Хинкали са национално ястие от грузинската кухня, което идва от планинските области Пшави, Мтиулети и Хевсурети. 


Според една легенда хинкали са измислени като ястие в периода на тежка битка на персите в планината. Ранените войници не можели да се хранят с обичайната храна, а така не можели и да възстановят силите си. Така се появили първите хинкали, пълни с агнешко месо. Те били питателна храна, защото освен месото, съдържали тесто и зеленчук. Особено значение имал и бульонът, който е с лечебни качества. 


По този начин се приготвят хинкалите и досега в Аджария, автономна република в състава на Грузия. В осъвременения си вариант хинкалите се пълнят с различни видове месо – най-често смес от свинско, говеждо и овче.

Оригиналните грузински хинкали се познавали по броя прищипвания (плисета) на кесийката. Те трябва да се не по-малко от 18.

Според Тамта Халваши, обаче истинската бройка е 28, защото толкова са лъчите на слънцето.

Посланикът на Грузия Тамара Лилуашвили покани група българи на уроци по хинкали.

Как се правят хинкали – грузинско национално ястие
Как се правят хинкали – грузинско национално ястие

Шеф Тамта Халваши – родена в Грузия, израснала и изучила кулинарията във Франция и създала у нас сладкарница с бутикови торти,  сподели, че в грузинската кухня (също като в българската)

няма точна дозировка – продуктите се слагат на око и по вдъхновение.

Тестото се хинкали се прави много просто, но се приготвя трудно – само брашно сол и вода. А ако искате да не се късат при варенето – и яйце. И после започва месенето. Докато се превърне в твърда маса. Добре е да се остави за едно денонощия в хладилника.

Отлежаването важи и за плънката. В случая – от свинско и телешко месо. По-добре кълцано, отколкото смляно.  Подправките задължително трябва да са прясно смлени – кориандър, колкото поеме. Черен пипер и сол. В грузинската кухня кориандърът е основна съставка. Придава на ястията неповторим аромат.

Изваденото от хладилника тесто се разточва с точилка, докато стане не по-дебело от 2-3 мм. От него с купа се изрязва кръг с 12-15 см в диаметър. В него се сипва неголяма лъжица от плънката и… започва „плисирането“.

Целта е да се направят колкото може повече гънки на кесийката от тесто. Най-накрая се завиват и горната част се изравнява с нож, защото торбичките се пускат във вряла вода с „дупето нагоре“.

В тенджерата, която къкри на печката освен вода трябва да има и повечко сол, за да не се разпадат хинкалите.

Когато изплуват на повърхността, вече са готови. Сервират се с грузинско вино и се ядат с приятели и с добро настроение.

Още интересни четива на https://magdalenagigova.blogspot.com/
Please follow and like us:

One thought on “Как се прави хинкали – грузинско национално ястие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *