Н. Пр. Тамара Лилуашвили Шеф Тамта Халваши
Нагледни уроци (с видео) от шеф Тамта Халваши с активното участие на Н. Пр. Тамара Лилуашвили
Как се прави хинкали? И що е то? Някои от вас ще кажат, че приличат на пелмени, други – на китайски шаомай, но вкусът им е най-близък до нашия. И са невероятно апетитни.
Хинкали са национално ястие от грузинската кухня, което идва от планинските области Пшави, Мтиулети и Хевсурети.
Как се правят хинкали – грузинско национално ястие Как се правят хинкали – грузинско национално ястие
Според една легенда хинкали са измислени като ястие в периода на тежка битка на
персите в планината. Ранените войници не можели да се хранят с обичайната
храна, а така не можели и да възстановят силите си. Така се появили първите
хинкали, пълни с агнешко месо. Те били питателна храна, защото освен месото,
съдържали тесто и зеленчук. Особено значение имал и бульонът, който е с лечебни
качества.
По този начин се приготвят хинкалите и досега в Аджария, автономна република в състава на Грузия. В осъвременения си вариант хинкалите се пълнят с различни видове месо – най-често смес от свинско, говеждо и овче.
Оригиналните грузински хинкали се познавали по броя прищипвания (плисета) на кесийката. Те трябва да се не по-малко от 18.
Според Тамта Халваши, обаче истинската бройка е 28, защото толкова са лъчите на слънцето.
Посланикът на Грузия Тамара Лилуашвили покани група българи на уроци по хинкали.

Шеф Тамта Халваши – родена в Грузия, израснала и изучила кулинарията във Франция и създала у нас сладкарница с бутикови торти, сподели, че в грузинската кухня (също като в българската)
няма точна дозировка – продуктите се слагат на око и по вдъхновение.
Тестото се хинкали се прави много просто, но се приготвя трудно – само брашно сол и вода. А ако искате да не се късат при варенето – и яйце. И после започва месенето. Докато се превърне в твърда маса. Добре е да се остави за едно денонощия в хладилника.
Отлежаването важи и за плънката. В случая – от свинско и телешко месо. По-добре кълцано, отколкото смляно. Подправките задължително трябва да са прясно смлени – кориандър, колкото поеме. Черен пипер и сол. В грузинската кухня кориандърът е основна съставка. Придава на ястията неповторим аромат.
Маги – Как се правят хинкали
Изваденото от хладилника тесто се разточва с точилка, докато стане не по-дебело от 2-3 мм. От него с купа се изрязва кръг с 12-15 см в диаметър. В него се сипва неголяма лъжица от плънката и… започва „плисирането“.
Целта е да се направят колкото може повече гънки на кесийката от тесто. Най-накрая се завиват и горната част се изравнява с нож, защото торбичките се пускат във вряла вода с „дупето нагоре“.
В тенджерата, която къкри на печката освен вода трябва да има и повечко сол, за да не се разпадат хинкалите.
Когато изплуват на повърхността, вече са готови. Сервират се с грузинско вино и се ядат с приятели и с добро настроение.
Тамта – Как се правят хинкали Тамара – Как се правят хинкали