Дромомания

Учени изследваха гробницата на Христос

Учени изследваха гробницата на Христос
Учени изследваха гробницата на Христос

Експерти разкриха какво точно са открили учените в гробницата на Исус Христос. Неотдавна излезе обширно изследване на мястото за вечен покой на Спасителя, което се намира в Йерусалим.

Част от него се е съхранило до 21-и век, макар през столетията да е преживяло доста разрушения.

Във вътрешността на гробницата се намира погребално ложе, вкопано в стената. През 16-и век то е било покрито с мрамор. Когато учените отворили гроба открили оригиналния постамент от варовик.

Също така експертите консервирали за поколенията и оригиналните варовикови стени в параклис, наречен Кувуклия (от гръцки).

Официалната наука не може да твърди със сигурност, че гробницата, която се намира в църквата на Гроба Господен, е точното място на погребението на Христос.

Учени изследваха гробницата на Христос
Учени изследваха гробницата на Христос

Но съществуват редица доказателства от 4-и век. Указания за това има и в Новия Завет. Всичките четири евангелия са писани след разпъването на Исус на кръста.

В тях има данни как в гробницата, собственост на Йосиф Ариматейски, било положено тялото Христово. Близо до нея йерусалимските експерти са открили над хиляда подобни гробници, изсечени в камъка. Според юдейската религия мъртвите не можело да бъдат погребвани вътре в градовете.

Учени изследваха гробницата на Христос
Учени изследваха гробницата на Христос

Новият Завет разказва, че Исус е бил погребан извън Йерусалим, близо до Голгота.

В по-късни времена границите на града са се разширили и в резултат Голгота и гробниците на богатите юдеи се оказали вътре в селището.

Римският император Адриан заповядал над гробниците да се построи храм, с който да покаже превъзходството на римската религия над свещените за християните места.

По време на разкопките били открити и останки от храма на Адриан. Също така намерили и кариера за варовик, включително и няколко гробници, изсечени в камъка. Повечето от тях доказват, че по времето на Христос там е имало гробище извън границите на града.

След като провели изследванията си, учените отново поставили отгоре мраморната плоча, която ще помогне да се съхрани за по-дълго свещеният обект.

Изследователите ще продължат да проучват и анализират информацията, която са получили от отварянето на погребалното ложе. Съседните гробници изобилстват от кръстове и надписи, които са извънредно важни.

В храма има повече от десет различни гробници. Учените се стремят да разберат по какъв точно признак е определен гробът на Христос.

Още за Свети места в близост до Йерусалим

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *