Дромомания

Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс

Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс
Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс

В австрийската столица разпознават истинските виенчани по два независими един от друг признака. Който знае какъв номер обувки носи рицарят върху кулата на кметството и къде е вилата на Ернст Фукс, е местен.

И ако в интернет човек може да прочете легендата, че за да стане 100 метра високо седалището на кмета, въпреки забраната, най-горе архитектът Фридрих Шмид е поставил фигура на Пазителя на града с обувки 62-и номер, то домът на създателя на виенския магически реализъм е „секретно“ място за посещение.

Виенската вила на Ернст Фукс
Виенската вила на Ернст Фукс

Починалият през 2015 година Ернст Фукс с пъстрата си ексцентричност и колоритна съдба е бил любимец на цяла Австрия. Единствено дете на ортодоксален евреин, който заради любовта захвърля религията си и отдадена майка, художникът показва многопосочен талант още от малък.

Виенската вила на Ернст Фукс
Виенската вила на Ернст Фукс

По време на нацисткия аншлус баща му успява да избяга в Шанхай, но малкият Ернст е изпратен в концлагер, заради  „смесения“ си произход. Пак заради него не го приемат в никакво училище. Майка му Леополдина, лишена от родителски права, е принудена да се разведе фиктивно.

Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс
Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс

През 1945-а, когато е едва на 15 години,  Фукс е приет за студент във Виенската художествена академия като вундеркинд. Следват години на пътешествия и класическо битие на беден художник между Париж, Виена и Ню Йорк. Другарува със Салвадор Дали и  Жан Кокто, създава с приятели Виенската школа на фантастичния реализъм.

Когато е малък Ернст обещава на майка си да й купи дворец. През 1972 година придобива в покрайнините на Виена полуразрушената вила на прочутия архитект Ото Вагнер. В добрите й времена в нея са гостували Густав Малер и Густав Климт. Фукс я реставрира по свой образ и подобие с леко умопомрачителния си дизайн.

Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс
Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс

На някои стилът му може да се стори на границата на кича, други ще сметнат, че дори я е прекрачил смело, трети обаче оценяват екстравагантните му идеи и фактът, че всеки детайл е проектиран, а често и изпълнен лично от художника. Между другото, той е също така декоратор, дизайнер, скулптор, поет, философ, визионер и от време на време музикант.

Зимната градина  във виенската вила на Ернст Фукс
Зимната градина във виенската вила на Ернст Фукс

Всеки може да посети музей на Ернст Фукс, освен в понеделник, когато е затворен. Забележителното е, че дори тапетите, килимите и осветителните тела са създадени от стария стопанин, който е съчетал изтънчената еротика с фантасмагорични видения и естетиката на виенския хедонизъм.

По ирония, във времената на Третия райх във вилата се е помещавала централата на младежката организация Хитлерюгенд, така че декорирането й от Фукс е своеобразен исторически реванш.

Един от многото автопортрети във виенската вила на Ернст Фукс
Един от многото автопортрети във виенската вила на Ернст Фукс

Художникът приживе често е правел открити уроци по рисуване в хола си, на които е можел да присъства всеки. Особено много се е забавлявал да показва смесените си техники на малчугани.

Той самият е имал 16 деца от осем жени и когато някоя  дама е казвала, че е бременна от него, безотказно признавал отрочето за свое потомство.

Подредбата на цялата вила е ярко огледало на собственика  и неговия вкус към живота – огромна римска баня с пъстри плочки и авторски скулптури. Фукс я помества в спалнята на предишния собственик Ото Вагнер. Ернст е повлиян от хедонистичните бани на Помпей и Херкуланеума. Еротични картини по стените, мраморни пейки, дорийски елементи, алкови и типичните за художника мозайки от пъстри камъни.

Римската баня  във виенската вила на Ернст Фукс
Римската баня във виенската вила на Ернст Фукс

Гигантско кръгло легло обсебва спалнята под тъмносин таван обсипан със златни звезди. Фукс е сътворил дори дръжките на вратите и бронзовата украса на камините. От платната, статуите и офортите личи, че творецът е бил обсебен от задните части на дамите, но всеки си има слабости. А и когато обожествява жената, защо да му се сърдим.

Познавачите твърдят, че изкуството му леко напомня това на приятеля му Салвадор Дали, но с по-малка доза лудост. В двора, който в задната си част е истинска гора, може да се види павилионът с водоскоци „Нимфеум омега“ – място за медитация с тайна зала и фигури на Богинята майка, Мойсей и митологични същества.

Едни от тях – сфинксовете сякаш са навсякъде. Човешка глава върху животинско тяло. Често пъти короните на фигурите са от 24-каратово злато, а най-запомнящата се фигура е направена от пясък край пирамидите в Гиза.

Някои от посетителите идват не толкова заради Ернст Фукс, колкото за постройката на Ото Вагнер. Т.е. вилата е две в едно. Архитектът е създател на много от емблематичните сгради във Виена – Къщата с глашатаите, метростанцията на Карлсплац, Доходното здание Майолика хаус с изумителната керамика по фасадата му.

В дома на Фукс всичко може да се пипне и снима, единствено на някои столове и дивани има учтива табелка, че сядането е забранено. Вилата често се наема за сватби или събития.

И понеже музеят е частен, ако сте паралии и ценители на изкуството, можете да си купите оригинални офорти на стопанина със сертификат. Бижутата по негов дизайн са по-достъпни, но пак са за състоятелни хора.

Авторски бюфет на Фукс във всекидневната
Авторски бюфет на Фукс във всекидневната
Please follow and like us:

2 thoughts on “Сфинкс от пясъка на пирамидите в Гиза във виенската вила на Ернст Фукс

  1. Браво, Маги Гигова! Чудесен очерк, с дълбоко разбиране и симпатия към творчеството на големия Ернст Фукс!
    Колко елегантно, задълбочено и точно си описала артистичното взаимодействие между класическата живопис и крайните, силни и действени, засягащи основата на нещата, модерни тенденции в творчеството му! Как проникновено си открила същността на живописта на Ернст Фукс, представяйки я в размишленията си като привиден дисонанс, но и като шега, като предизвикателство към публиката, при все това и като постоянен и неспирен диалог със старите майстори. С възхищене за вдъхновеното представяне на този изключително плодовит и енергичен австрийски художник, който оставя най-богато творческо наследство в различни жанрове на изкуството – от архитектура до музика. Поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *