Дромомания

Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе?

Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе?
Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе?

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена (за предпочитане с местния екскурзовод Диана Пиперова) ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени подозират, че е принадлежала на българските владетели от Второто царство.

Ескурзия до Виена можете да резервирате на https://rual-travel.com/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B7%D0%B8%D0%B8/%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0/

Според изследователи короната е изработена в Персия, тежи 1.88 кг. и е висока 23.5 см. Обсипана е със скъпоценни камъни, доста примитивно шлифовани.

Увенчана е с връх от зелен камък (вероятно не особено добре обработен смарагд). Перлите са подредени в радиални линии. Основата на короната също е от два реда бисери. Отпред е инкрустиран трудноразличим кръст.

Тъй като Персия по времето на Второто българско царство е била вече изцяло ислямизирана, наличието на кръст в челото на короната означава, че или тя е правена по поръчка за християнски владетел, или е изработена с персийски техники в християнска страна.

Изследователят Салай-Бароти лансира идеята, че царственото украшение е короната на Ищван (Стефан) Бочкай, дадена му от султан Ахмед I през 1605 година като награда за неговия съюз с турците. Но преди това е принадлежала на цар Иван Шишман.

Фреска от 14-и век от манастира в село Лесново пък показва цар Стефан Душан с почти същата корона.

Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе?
Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе. Стефан Душан

И според Тамаш Еньо Секереш, който живее в София, короната на българския цар Иван Шишман не е изчезнала безследно!

Аргументите му са следните: по времето на 150-годишното частично турско робство на Унгария Ищван Бочкай владеел Княжество Трансилвания (Източна Унгария).  През 1605 г.  той е възнаграден от турския султан Ахмед I короната на цар Иван Шишман,  последния владетел на второто българско царство. Тя е известна като „Бочкай корона“. Всъщност, Трансилвания е бивша българска територия до основаването на унгарската държава. Предполага се, че короната на Иван Шишман е същата, която цар Калоян получава през 1204 година от римския папа.

Императорската съкровищница, която се намира в един от вътрешните дворове на двореца Хофбург във Виена, се конкурира единствено с Елмазния фонд на Русия или Трезора на Забранения град в Китай.

Събрала ценности, надживели превратностите на времето от над хиляда години история, тя представя регалиите на императорската и църковна власт, скъпоценни камъни, редки произведения на ювелирното изкуство, гоблени, култови предмети.

Първото детайлно описание на Хабсбургската съкровищница е от времето на император Леополд I, управлявал между 1658 и 1705 г. Мария Терезия нарежда да бъде направена пълна реорганизация в подредбата и поръчва великолепни шкафове от орех, в които да бъдат съхранявани и излагани императорските корони, скиптри, пръстени и други символи на властта.

Екскурзоводката Диана Пиперова винаги започва обиколката с думите „Сезам, отвори се!“. И наистина пред очите ни се отваря един приказен свят, обвит в легенди, обрасъл с митове и загадки. „Много неща са документирани и доказани, а други звучат като приказка. – казва Диана и добавя: „Ще застинем във възхищение пред майсторството на дворцовите ювелири, когато сме пред короната на Рудолф или пред златната кана, с която са кръщавани «миропомазаните».

Чанта за свети мощи
Чанта за свети мощи

В една от залите няма да знаем накъде първо да се обърнем и към кой скъпоценен камък в още по-скъпоценна рамка да погледнем.  Дали към бижутата на Сиси, на нейната свекърва или нейната снаха, дали към «Златната роза» или към Ордена на златното руно.

Ще застанем пред шкафа, в който се пази вторият комплект ключове за саркофазите от Криптата на Хабсбургите. Ще видим люлката на сина на Наполеон с разперения орел и богинята Нике, ще се докоснем до филигранното майсторство на ювелирите от херцогството Бургундия, едно от най-богатите на Стария свят.

Имената на някои майстори можем да назовем – например, Дионозио Мизерони, който е моделирал най-големия обработен смарагд в света, поемайки огромен риск да не се разпадне в ръцете му в резултат на едно грешно движение.

Сдъ от цял смарагд
Съд от цял смярягд

Други ще останат завинаги неизвестни, като онзи невероятен майстор, сътворил гарнитурата «Лавабо» от над 10,5 кг масивно злато. Ще ви разкажа каква загадка се крие зад една огромна купа от цял къс обработен ахат, най-големия в света, оцеляла цели 16 века и зад рога на кита-нарвал. Ще научите и една твърде интересна криминална история.

Поднос от ахат
Поднос от ахат

С любезното съгласие на Ордена на златното руно, най-елитния аристократичен орден в света, ще видите предоставените от него най-важни предмети от тяхната съкровищница. Ще разгледаме най-ценните експонати от Църковната съкровищница, онези реликви и мощехранителници, които са поставяни до леглото в най-съдбовните моменти на императори и императрици – в последния им час или когато се раждал наследник.

Но безспорно най-ценното, са онези атрибути на императорската власт на Свещената римска империя, изпълнени със символика, забулени с история и загадки – короната, мантията, кръста-мощехранителница, копието, наричано в България «копието на съдбата». Те са митарствали през вековете между Нюрнберг и Виена, изваждали са ги само, за да коронясат новия император на Свещената римска империя и накрая са намерили покой в Съкровищницата във Виена“.

Копието на съдбата
Копието на съдбата

Всичко, което обеща Диана Пиперова го видях с очите си, а още  и невероятни образи на Христос и Божията майка, изработени от пера на екзотични птици, Копието на съдбата, златотъкани мантии, мощи на светци и тресчици от кръста на Христос.

Потртер от пера
Портрет от пера
Please follow and like us:

2 thoughts on “Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *