Дромомания

Гръцките острови – в чиния! С шеф Даян Кочилас

Гръцки кулинарен гуру сътвори менюто на борда на CELESTYAL CRUISES - екипът с Даян Кочилос
Гръцките острови – в чиния! С шеф Даян Кочилас

Кулинарният гуру изготви здравословно и вкусно гурме меню за круизите на Celestyal

Гръцките острови - в чиния! С шеф Даян Кочилас
Гръцките острови – в чиния! С шеф Даян Кочилас

Ако сте любители на американските гастрономически канали, може  да се попадали на „Моята гръцка маса“ – шоу за кулинария и пътешествия с Даян Кочилас. Тя е автор на повече от 18 готварски книги за средиземноморска кухня, освен това ръководи училище за гурме на родния остров на баща си – Икария и е главен готвач-консултант.

Имах късмета да се докосна до нейните умения, благодарение на круиза „Три континента“ на Celestyal cruises, на който бях, и за който не спирам да ви разказвам.

Celestyal! Гръцките острови - в чиния! С шеф Даян Кочилас
Гръцките острови – в чиния! С шеф Даян Кочилас

Даян Кочилас съчетава в гозбите си своите гръцко-американски корени като набляга на здравословните комбинации. Все пак родният край на баща й се намира в т.нар. Синя зона, известна с дълголетието на жителите си. Вестник „Ню Йорк таймс“ дори описва региона като „мястото, където хората забравят да умрат“. 

Свикнали сме с максимата, че полезните храни са или скучни, или блудкави, но това не важи за базираните на средиземноморската диета гозби на Даян Кочилас. Доста често те са растителни и вегетариански, имат безглутенови и веган вариации. Най-вече наяждат и с очите.

„Тъй като средиземноморската диета продължава да набира популярност и все повече хора откриват разнообразието на гръцката кухня отвъд класическата  улична храна, аз съм изключително развълнувана да предам любовта си към нейните продукти, регионални вкусове и здравословни качества. Гърция е невероятна кулинарна дестинация, с вкусни приключения във всяко пристанище“, казва Даян Кочилас.

Слава Богу, порциите са в гурме-размер (разбирайте по-малки), защото иначе няма да имат изяждане. Дори когато са вкусни като икарийския солен пай със сезонни зеленчуци, лятна тиква, моркови и билки. 

За мен, като отявлена любителка на сладкото, най-ефектен (външно и вътрешно) беше десертът „плаващи гръцки острови в тъмно винено море“, но да караме поред. 

Повечето пъти храната е обикновена за регионалния ни вкус. Просто е много красиво поднесена и аранжирана. Балканец не може да бъде изненадан със сос тип лютеница, питка и симид, но пък вкусът му напомня за зимнината на баба. Нищо, че носи помпозното име „Печени домати Копанисти“. Компания й правят панички с песто от остров Сирос с магданоз, билки и каперси, „хайвер“ от патладжан с тахан, петмез и орехи, който подозрително прилича на  кьопоолу.

Първото от основните ястия ни отвежда на остров Крит с гаспачо от октопод с „инжекция“ от узо,  портокалов сок и хрупкав копър. Беломорските рибари се разписват във второто блюдо като добавят шипка шафран към местния улов.  Оставаме на морска вълна с късчета от егейски омар със „скъпоценен“ пилаф.

Парченцата от морското животинче са ясни, но златният ориз е подправен с узо, шам фъстък, бадеми и парченца маслини каламата плюс майонеза и йогурт. Не ме спечелват суровите лентички от тиквички, навити на масур. Бодвам си от съпътстващите ги мариновани домати, ментата и печените кедрови ядки и давам знак да ми отнесат чинията.

Ястието калогерос произхожда от остров Наксос със ситно накълцано телешко филе, овче сирене, домати и патладжан, печени картофи и гръцки риган. На вкус е нещо като типичната гръцка мусака, но в по-гурме изпълнение (и количество).

Сиренето манури на грил се сервира с рукола, печени маслини, червен лук и капка отлежал балсамов оцет.

Трябваше да избирам между плато сирена и сладкиш, наречен плаващи гръцки острови. Е, вече е ясно, че съм яла малки елегантни захарни целувки, плуващи в плодова супа с капки розова вода и масло от гераниум.

Най-интригуващ бе похлупакът от златиста карамелизирана захар, напомнящ нещо средно между дантела и стилизиран човешки мозък. Колкото и зловещо да звучи, беше филигранно красиво. И хрупкаво.

Цялата тази кулинарна вакханалия бе допълнена от сомелиер, кръжащ около масите като насекомо край нощна лампа с различни местни вина към всяко блюдо.

Please follow and like us:

One thought on “Гръцките острови – в чиния! С шеф Даян Кочилас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *